Sari la conținut

Fenomenul Upwelling a ajuns şi pe litoralul românesc. Ce se întâmplă cu apa din Marea Neagră

mare
sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
Creșterea nivelului mărilor ne va afecta pe toți

Din cuprinsul articolului

Turiștii care se află în vacanţă la mare au constatat faptul că apa Mării Negre este extrem de rece și doar cei mai curajoși au reușit să facă baie.

În Marea Neagră a avut loc fenomenul Upwelling, un fenomen destul de rar, în care vântul bate atât de puternic încât schimbă direcția curenților din mare și ridică la suprafață apa foarte rece de la fund.

În staţiunile de pe litoral vântul a bătut în sens invers față de mișcarea mării. Ca urmare a rafalelor care s-au înregistrat în aceste zile pe litoral, curenții au adus la suprafață apa foarte rece de la fundul mării, iar temperatura apei mării a scăzut brusc. În doar câteva ore, temperatura apei mării a ajuns de la 23 de grade la 13 de grade.

De vină a fost vântul, care a bătut în sens invers faţă de mişcarea mării. Rafelele de peste 60 de kilometri pe oră, combinate cu nişte curenţi violenţi, au adus la suprafaţă apa de la fund, care era rece. Temperatura mării a săzut de la 23 de grade Celsius la 13.

”E înfundată apa caldă, ce are tendinţa să se stratifice, şi scoasă la suprafaţă o apă rece nutritivă, bogată în nutrienţi, bogată în mici vietăţi acvatice ce hrănesc populaţia piscicolă.”, a explicat Adrian Bîlbă, doctor în științe.

La rândul său, cercetătorul Florin Timofte a explicat că acest fenomen va continua și în următoarele zile, inclusiv în weekend. ”În următoarele două, trei zile s-ar părea că se menţine acest trend. Chiar dacă vântul va fi mai scăzut în intensitate, va menţine această tendinţă uşoară de upwelling şi apa va fi în continuare rece.

Ce este fenomenul Upwelling

Upwelling este un fenomen oceanografic care implică mișcarea, determinată de vânt, a apei dense, mai reci și, de obicei, bogate în nutrienți, din adâncuri spre suprafața oceanului. Aceasta înlocuiește apa de suprafață mai caldă și de obicei săracă în nutrienți.

Apa bogată în nutrienți stimulează creșterea și reproducerea producătorilor primari, cum ar fi fitoplanctonul. Biomasa de fitoplancton și prezența apei reci în aceste regiuni permit identificarea zonelor de reflux prin temperaturile reci de la suprafața mării (SST), potrivit observatornews.ro.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel