luni, noiembrie 29, 2021

Studiile au demonstrat că spermatozoizii nu pot să supravieţuiască la temperaturi ridicate, astfel încât expunerea prelungită la căldură dăunează productivităţii şi calităţii acestora. Numărul spermatozoizilor

Te-ar mai interesa: De ce un nefumător poate dezvolta cancer pulmonar,...

a crescut cu 491% la 5 din 11 bărbaţi cu probleme de fertilitate la câteva luni după evitarea expunerii la temperaturi ridicate.

Înţelegerea modului în care schimbările climatice vor afecta fertilitatea este o preocupare importanta. Incertitudinea este agravata întrucât consecinţele oricărei schimbări de temperatură sunt necunoscute, inclusiv cum ar putea fi afectată ceva atât de fundamental că fertilitatea umană”, spune dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Legătura dintre temperatura şi fertilitate

Încălzirea globală ar putea afecta în mod direct fertilitatea

Te-ar mai interesa: Anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu românii car...

în două moduri-cheie.

În primul rând, vremea fierbinte ar putea afecta comportamentul sexual. Prin urmare, activitatea sexuală este mult mai dificilă la temperaturi ridicate.

În al doilea rând, temperatura ar putea influenţa negativ factorii de sănătate ai reproducerii, cum ar fi calitatea spermei şi menstruaţia. Există câteva studii experimentale destul de convingătoare asupra mamiferelor care susţin această posibilitate.

Zilele fierbinţi şi şansele de concepţie

Ne concentrăm asupra efectelor zilelor fierbinţi, pe care le definim că zile în care temperatura zilnică medie

Te-ar mai interesa: Situația românilor blocați în Africa din cauza var...

este peste 27 de grade C. Constatarea principală este că zilele fierbinţi duc la o reducere a ratei natalităţii de la 8 până la 10 luni mai târziu. Dimensiunea efectului este cea mai mare la nouă luni: în medie, fiecare zi fierbinte reduce doză de naştere nouă luni mai târziu cu 0,4%. Este important, de asemenea, faptul că datele arată că aerul condiţionat a jucat un rol major în minimizarea impactului pe care zilele fierbinţi îl reprezintă pentru fertilitate.

Studiul realizat analizează, de asemenea, dacă declinul iniţial al ratelor natalităţii este compensat de o creştere în următoarele luni.

Te-ar mai interesa: Cât de îngrijorați ar trebui să fim în legătură cu...

Datele arată doar o revenire parţială (32%) a ratei natalităţii în cele trei luni de la declinul iniţial, posibil datorită efectelor persistente ale sănătăţii, constrângerilor de muncă sau scăderii naturale a sănătăţii reproductive din cauza vârstei. Acest lucru sugerează că aceste şocuri ar putea reduce numărul de copii pe care o femeie îl poate avea pe parcursul vieţii sale de reproducere.

În timp ce comportamentul sexual ar putea fi cu siguranţă influenţat de vremea fierbinte, există câteva dovezi care sugerează că sănătatea reproductivă este deosebit de vulnerabilă. În cazul în care

Te-ar mai interesa: Măsurile de urgență anunțate de Guvern cu privire ...

povestea era doar despre temperaturile care făceau activitatea sexuală incomodă, atunci am vedea doar o scădere a naşterilor câteva luni mai târziu. În schimb, descoperim că ratele de natalitate scad, de asemenea, 10 luni mai târziu, sugerând că zilele fierbinţi au efecte de durată asupra sănătăţii. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a verifica definitiv această ipoteză.

Riscuri şi influenţe

Nu există nicio îndoială că producţia de spermă este dependentă de temperatură. Scrotul este conceput în mod natural pentru a ţine testiculele departe de corp, iar venele care transporta sânge departe de testicule înapoi în organism, ajuta la menţinerea lor la temperatura corpului.

Mai multe studii experimentale au arătat că aceste creşteri ale temperaturii scrotului sau ale testiculelor la bărbaţii fertili reduc atât producţia de spermă, cât şi calitatea sa.

Doar câteva studii privind efectele expunerii la căldură ocupaţională asupra fertilităţii masculine s-au efectuat, însă, din examinarea acestora, s-ar părea că expunerea la căldură reprezintă un factor de risc semnificativ pentru infertilitatea masculină, ceea ce poate duce la o concepţie întârziată.

De asemenea, dereglările menstruaţiei în cazul femeilor reprezintă consecinţe ale temperaturilor ridicate din perioada verii. Acestea vin împreună cu probleme de fertilitate feminină, iar riscul poate fi crescut dacă nu se iau măsuri. Igiena precară, păstrarea zonei curate şi aerisite sunt factori importanţi pentru sănătatea genitală a femeii, de care trebuie să ţină cont în special pe perioada de vară, când vremea este foarte caldă”, spune specialistul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri