Sari la conținut

Fertilizarea in vitro. Cinci lucruri pe care să nu le faci după embriotransfer

Fertilizarea in vitro. În cadrul unui ciclu de fertilizare in vitro (FIV), procedura de transfer embrionar este pentru pacientă cea mai interesantă, dar și cea mai stresantă, totodată.

Pe de o parte pentru că a terminat cu dureroasele injecții, cu emoția așteptării veștii că embrionii s-au dezvoltat corespunzător și că a ajuns la ultima etapă a procesului de fertilizare.
Pe de altă parte, încep îngrijorările cu privire la reușita implantării embrionului, pentru că ce urmează după embriotransfer nu mai poate fi influențat sau controlat. Ține doar de organism, de natură și noroc.

Și chiar dacă viitoarea mămică nu are ce face pentru a influența pozitiv evoluția, există o serie de lucruri pe care este bine să NU le facă în următoarele două săptămâni după embriotransfer, pentru a încuraja implantarea. Dr. Andreas Vythoulkas a explicat care sunt acelea.

1.Evită repausul total la pat

În perioada de pionierat a fertilizării in vitro, pacientelor li se recomanda după embriotransfer repaus complet la pat. Cercetări recente au demonstrat că, dimpotrivă, acesta este contraindicat. Sigur, nu se pune în discuție efortul fizic, dar este important să faci mișcare ușăară. Menținerea rutinei din acest punct de vedere are rostul ei.

2.Nu exagera cu mișcarea

A nu se confunda evitarea repausului la pat cu extenuarea! Un ciclu FIV este epuizant din punct de vedere fizic, mental și emoțional. Ascultă-ți corpul atunci când îți cere odihnă. Lasă treburile gospodărești și relaxează-te dacă asta simți că trebuie să faci. Plimbă-te, ascultă muzică, citește, mănâncă, dormi. Ai grijă de tine, în principal! Însă nu ridica greutăți sub nicio formă!

3.Nu te expune temperaturilor extreme

Se recomandă menținerea temperaturii corporale la un nivel normal. Prea multă căldură nu este favorabilă implantării embrionului. Deci sunt strict interzise băile fierbinți, sauna și alte surse de încălzire exagerată a corpului. Toate acestea te pot face să fii vulnerabilă la infecții.

4.Nu întrerupe tratamentul recomandat de specialistul în infertilitate

Este posibil ca în cele două săptămâni după embriotransfer să apară o sângerare. Nu te gândi că este un eșec al implantării, poate fi chiar sângerare de implantare! Prin urmare, dacă ai un tratament de la specialist, nu „sări” peste dozele recomandate de acesta și în niciun caz nu îl întrerupe dacă ai o sângerare. Uneori ea este un semn bun, că lucrurile sunt așa cum îți dorești să fie.

5.Nu intra în panică

Cel mai probabil ai convingerea că este ușor de spus dar greu de făcut. Este uman, este firesc să te gândești la tot felul de scenarii în perioada următoare embriotransferului, când te afli în așteptarea celui mai important lucru din viața ta. Când nu știi cum să interpretezi ce simți, când fiecare modificare pe care o sesizezi la tine te face să te întrebi daca este un semn bun sau nu. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine este să încerci să te relaxezi. Să iei lucrurile ușor și să gândești pozitiv. Și să ai permanent în minte că, la un apel telefonic distanță, specialistul în infertilitate pe care l-ai ales îți va fi alături pentru a-ți răspunde la întrebări și a-ți risipi temerile nejustificate.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel