Categories: Expertul zilei

Fibrilația atrială și alimentația. Medic: Efortul digestiv obosește inima, iar cofeina în exces „biciuiește” organismul în mod nefiziologic

Fibrilatia atriala reprezinta o aritmie care apare relativ frecvent in randul pacientilor cu boli cardiace cronice, crescand riscul acestora pentru accidente vasculare cerebrale si instalarea insuficientei cardiace. Pentru pacientii cu fibrilatie atriala exista protocoale terapeutice care includ medicatie si terapii interventionale.

”Dar pe langa acestea, exista si anumite situatii de viata care pot precipita instalarea fibrilatiei atriale, iar dintre acestea, azi vorbim despre alimente.
Inainte de a detalia, am sa va spun ceva din ciclul “Iar ne taie doamna doctor ratia”: orice mancare, oricat ar fi de sanatoasa, daca este prea multa, devine nesanatoasa. De aici prima regula: fara mese copioase, pentru ca efortul digestiv oboseste inima si poate declansa instalarea fibrilatiei,” scrie dr. Elena Păcuraru, Medic Primar Medicină Internă.

Medicul atrage atentia că anumite alimente ca fast food, zaharul si fainoasele rafinate in exces afecteaza nu numai sanatatea inimii dar sunt factori de risc pentru obezitate, diabet, tulburari cognitive (demente) si anumite forme de cancer.

Alimente care pot deveni periculoase pentru inimă

Iată care sunt alimentele care ne pot pune în pericol, potrivit dr. Păcuraru:

1. Alcoolul – un studiu din 2020 atesta faptul ca abandonarea consumului de alcool reduce semnificativ riscul de aritmii cardiace la bautorii cronici. Dar cei care se pot mentine in limitele consumului recomandat (o bautura/zi pentru femei si doua pentru barbati) nu prezinta acest risc.
2. Cofeina – consumul moderat de cafea, una pana la trei cesti pe zi nu s-a dovedit a fi un risc pentru fibrilatia atriala sau bolile cardiace in general. Bauturile energizante insa sunt interzise deoarece au o concentratie mult mai mare de cofeina decat cafeaua, biciuind inima si intreg organismul in mod nefiziologic.
3. Grasimile rele sunt cele saturate, care se gasesc in unt, branzeturi si carne rosie. Tot rele sunt si grasimile trans, adica margarina, alimente gatite cu uleiuri vegetale partial hidrogenate (fast food), chips-uri, alimente prajite.
4. Sarea – excesul alimentar duce la cresterea tensiunii arteriale care este factor de risc pentru fibrilatia atriala si decompensarile cardiacilor cronici.
5. Zaharul – persoanele cu diabet zaharat si stari prediabetice sunt cu 40% mai predispuse riscului de fibrilatie atriala, astfel incat este rational a se reduce consumul de zahar si ne mentine la o greutate normala pentru a preveni instalarea diabetului.
6. Grapefruit – se pare ca acesta interfereaza cu anumite medicamente antiaritmice, cum este amiodarona (Cordarone) scazandu-i efectul.

Recent Posts

Fructul diuretic care îmbunătățește circulația sângelui și ajută la întărirea oaselor

Îmbunătățirea sănătății, prevenirea bolilor și dobândirea de substanțe nutritive sunt diversele beneficii ale consumului de…

3 minute ago

Fiul unui bărbat bolnav de Alzheimer detaliază simptomele depistate cu 25 de ani înainte de diagnosticare

Fiul unui bărbat diagnosticat cu Alzheimer a dezvăluit simptomele subtile pe care tatăl său le-a…

33 de minute ago

Horoscop RUNE 6-12 Mai. Mihai Voropchievici: Zodia care trebuie să-și mobilizeze toate forțele

Horoscop RUNE 6-12 Mai. Mihai Voropchievici, numerolog, a prezentat horoscopul runelor pentru Săptămâna Luminată! O…

o oră ago

Ceaiuri eficiente pentru persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil

Simptomele sindromului de colon iritabil sau ale intestinului iritabil variază foarte mult de la un…

2 ore ago

Greșeli pe care enoriașii le fac când merg la Biserică. Părintele Cleopa: E mare păcat!

Părintele Cleopa este unul dintre cei mai mari duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Române. De multe…

2 ore ago

Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel. Este interzis în aceste BOLI!

Nelipsită de pe mesele românilor în perioada Paștelui, carnea de miel are un conținut bogat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic