Sari la conținut

Fibromul uterin poate provoca infertilitate? Simptome și diagnostic

Sursă foto: Pixabay
80% dintre femei au fibroame uterine

Fibromul uterin. Majoritatea femeilor vor prezenta fibrom, la un moment dat în timpul anilor reproductivi. În ciuda acestui fapt, multe femei rămân neștiutoare de existemța fibroamelor.

„Benign” înseamnă non-malign sau non-cancer, dar există o șansă semnificativă să vă confruntați cu probleme de reproducere sau probleme menstruale din cauza fibroamelor.

Adesea, din cauza lipsei de conștientizare sau a diagnosticului de fibrom uterin, femeile se pot confrunta cu pierderi recurente ale sarcinii, infertilitate, avorturi spontane și anemie severă.

Conștientizarea fibroamelor poate ajuta femeile să-și dea seama de simptomele, să fie diagnosticate cât mai curând posibil și să ia măsurile potrivite pentru a trăi o viață mai sănătoasă.

Fibromul uterin. Simptome și diagnostic

De obicei, sau cel puțin 30% până la 40% din timp, fibroamele uterine sunt asimptomatice, ceea ce înseamnă că putem descoperi accidental un fibrom în timpul unei ecografii.

Deci, în funcție de simptome, fibroamele pot fi simptomatice sau asimptomatice.

Asimptomatic înseamnă că nu există simptome și doar am făcut o ecografie și am găsit un fibrom, în timp ce simptomatic înseamnă că există unele simptome menstruale sau alte simptome.

Alte persoane pot avea simptome intestinale cum ar fi constipație, dureri persistente de spate sau dispareunie, care este durere în timpul sexului.

Fibromul poate provoca infertilitate?

Dacă ne uităm la ce procent din cazurile de infertilitate se datorează fibroamelor, constatăm că numai fibroamele ca unică cauză sunt observate în aproximativ 2% până la 3% din cazuri.

Cu alte cuvinte, pentru infertilitate, există cauze principale diferite, dar impactul fibromelor depinde de localizarea lor.

Aceste fibroame care afectează sarcina pot fi îndepărtate de obicei printr-o histeroscopie simplă, fără nicio tăietură pe corp de cele mai multe ori. Este o intervenție chirurgicală ușoară care utilizează un histeroscop pentru histeroscopie operativă.

Fibroamele de pe peretele uterin sau din exterior, în general, nu afectează fertilitatea și pot fi lăsate în pace dacă nu sunt prea mari, potrivit thehealthsite.com

Impact asupra fertilității și sarcinii

Uneori, fibromul provoacă îndoirea sau răsucirea trompelor uterine, ceea ce împiedică transportul spermatozoizilor și ovulelor. Din cauza acestui obstacol în transportul ovulelor și spermatozoizilor, poate apărea și infertilitatea.

Unele fibroame produc modificări chimice în endometru care nu sunt bune pentru implantarea sarcinii, ceea ce poate duce la scăderea rezultatelor sarcinii. Un alt fapt interesant este că pacienții cu fibrom au un nivel scăzut de Vitamina D3, așa că ar trebui verificat și nivelul de Vitamina D3.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel