marți, martie 9, 2021

Ficatul gras. Steatoza hepatica sau ficatul gras, cum se zice in popor, este punctul de pornire al tuturor bolilor grele de ficat. De la ficatul gras, in timp si prin proasta gestionare a steatozei, se ajunge la hepatite

cronice, se ajunge la ciroze si chiar la cancerul de ficat.

Tocmai de aceea, ficatul gras trebuie descoperit din timp si tratat cu constiinciozitate. Diagnosticarea lui devreme se face prin controale obligatorii, periodice chiar atunci cand nu te supara nimic. Niste analize de sange privind transaminazele, dar si o ecografie pot duce la concluzia ca fica­tul este in faza de steatoza hepatica.

 Ficatul gras inseamna incarcarea cu grasime a celulei hepatice. Avand un bagaj de grasime in ea, celula fica­tului nu-si mai indeplineste rolul. Cei diagnosticati cu ficat gras primesc de la doctori

urmatoarele recomandari pentru a lupta cu boala: schimbarea stilului de viata, eliminarea catorva kilograme suplimentare, evitarea sedentarismului si a unor alimente. Mai facem teste peste o vreme si stabilim eventualele medicamente. Auzind aceste recomandari, suferindul de ficat gras se enerveaza, banuindu-l pe doctor ca nu i-a dat atentie, ca a rasolit cazul lui si ca nu a fost serios pentru ca nu i-a prescris o gramada de medicamente.

In realiate doctorul a procedat corect pentru ca prin schimbarea stilului de viata se actioneaza bine impotriva steatozei hepatice. Iata un singur argument:

daca o persoana obeza elimina 5% din tesutul adipos prin regim alimentar corect si miscare, obtine atenuarea inflamatiilor din ficat.

Ficatul gras. Regim alimentar

Iata ce regim alimentar trebuie sa adopte bolnavul de ficat gras. Mesele lui trebuie sa fie foarte bogate in vegetale, fructe si vitamine. Cel cu steatoza hepatica trebuie sa imputineze drastic dulcele concentrat. E bine sa elimine carnea de porc, de gasca, de rata, de fapt toata carnea grasa. Suferindul de ficat gras trebuie sa uite de unt, de smantana, de untura, de frisca. Poate sa consume ulei de floarea soarelui

si mai bine ulei de masline. Cel cu steatoza hepatica trebuie sa ia suplimente cu vitamine. Lui insa ii sunt interzise suplimentele alimentare cu fier, caci fierul accentueaza stresul oxidativ si creste transaminazele. Bolnavul de ficat gras trebuie sa mearga pe jos zilnic intre 30 si 60 de minute.

Tratament
Medicamente pentru ficatul gras se prescriu numai cand analizele de transaminaze indica o cifra foarte mare. Medicamentele vizeaza sa micsoreze incarcarea grasa a celulelor ficatului si, totodata, sa reduca stresul oxidativ.  Se pot folosi si medicamente ce scad pofta de mancare. Atentie!

Aceste medicamente prezinta multe efecte secundare rele asa ca nu prea e bine sa apelam la ele.

La bautori si la nebautori

Ficatul gras se intalneste la cei care sunt bautori, dar exista si ficatul gras nealcoolic la cei care nu sunt obisnuiti cu alcoolul. E bine sa se stie ca ficatul este proiectat sa metabolizeze 12-15 mililitri de alcool pur pe zi. Deci cam o sticla de 350-500 de mililitri de bere 4%, un pahar de vin 8%-10%, iar dintre tarii cantitatea pe puterile ficatului este de 35-40 de mililitri, un paharel de bauturi tari 40%. Aceste cantitati daca sunt depasite chinuie si suprasolicita ficatul.

Ficatul gras nealcoolic secundar vine din unele boli. Acele boli induc si steatoza hepatica. Dar sunt si unele medicamente care au ca efect nedorit incarcarea grasa a celulelor ficatului. Aceste medicamente ce pot duce la ficatul gras sunt pe baza de cortizon ce se dau in reumatismele inflamatorii. Alte medicamente care pot produce steatoza sunt betablocantele administrate in hipertensiune, medicamente precrise in tulburarile de ritm ale inimii, dar si medicamente impotriva depresiei.

Ultimele stiri

Parteneri