Sari la conținut

Vești foarte proaste despre maestrul Florin Piersic. Medicii au confirmat cel mai negru scenariu: „E o situație gravă, da. Ținând cont de vârstă și de comorbidități…”

Sursă foto: CanCan

În cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri, cadrele medicale de la Institutul Inimii din Cluj au elucidat faptul că renumitul actor Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, este afectat în prezent de o infecție sistemică severă, cunoscută sub numele de septicemie. În consecință, starea sa este critică, reprezentând un pericol semnificativ pentru viața sa.

Medicii au subliniat că protezele prezente în corpul său susțin focare de infecție secundare care nu pot fi abordate eficient prin tratament cu antibiotice. În consecință, la Cluj, au fost îndepărtate sondele de stimulare cardiacă care au fost implantate în inima lui Florin Piersic în urmă cu 15 ani. În plus, la București, proteza de genunchi este programată pentru extracție.

Medic despre starea lui Florin Piersic: este o situație gravă

„Este o situație gravă, da”, a declarat Adrian Molnar, directorul medical al Institutului Inimii.

Întrebat dacă viața actorului este pusă în pericol, medicul a răspuns afirmativ.

Potrivit cadrelor medicale, Florin Piersic ar putea rămâne fără stimulator cardiac timp de câteva săptămâni, timp în care speră să vindece infecția generalizată din organismul său.

Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, și Adrian Molnar, directorul medical, au precizat că Florin Piersic a fost internat la Spitalul Militar din Cluj în jurul datei de 17 aprilie cu o infecție generalizată în organism, care s-a extins de la genunchi, unde a fost localizată inițial.

Având în vedere că infecția a afectat și inima actorului, unde avea implantat un stimulator cardiac, medicii de la Spitalul Militar au considerat că este indicat ca Florin Piersic să fie transferat la Institutul Inimii.

În 29 aprilie, Florin Piersic a fost adus la Institutul Inimii, unde s-a constatat prezența unor infecții la sondele din stimulatorul cardiac care i-a fost implantat în urmă cu 15 ani.

„Nu s-a impus o intervenție chirurgicală imediată. Am evaluat situația, după ce făceam încărcarea cu antibiotice să facem intervenție să scoatem sondele”, a precizat medicul Adrian Molnar.

Florin Piersic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Evoluția lentă a pacientului Florin Piersic

Inițial, fiind mulțumit de tratamentul primit la spitalul militar, Florin Piersic și-a exprimat dorința de a rămâne internat acolo. Cu toate acestea, a doua zi, cadrele medicale de la spitalul militar au considerat că este mai potrivit ca el să fie transferat la Institutul Inimii, decizie cu care actorul a fost de acord.

Transferul a fost efectuat, iar la Institutul Inimii a fost continuat tratamentul cu antibiotice. În plus, Florin Piersic a fost plasat în Secția de Terapie Intensivă, nu pentru că ar fi avut nevoie de îngrijiri la Terapie Intensivă, ci mai degrabă pentru a asigura o mai bună izolare, după cum a explicat medicul curant.

Adrian Molnar a precizat că progresele înregistrate de-a lungul tratamentului au fost încet-încet favorabile.

Cardiologul Horia Roșianu a precizat că se afla în vacanță cu familia în Germania, dar a rămas în permanență informat despre starea lui Florin Piersic. Dr. Roșianu, care a implantat stimulatorul cardiac în urmă cu 15 ani, a subliniat că situația actuală impunea scoaterea cateterelor. Cu toate acestea, intervenția nu trebuia să fie efectuată de urgență.

Dr. Horia Roșianu: pacientul are septicemie

„Situația era a unui pacient cu o septicemie, cu o infecție generalizată în sânge, cu tratament antibiotic complex și cu particularități: două zone protetice – proteza de la genunchi și sondele stimulatorului cardiac din inimă. Se știe că zonele protetice nu au imunitate.

Un principiu general este de a extrage toate materialele protetice pentru ca antibioticul să poată să acționeze.

Extragerea protezei de la genunchi nu intră în competențele noastre.

Din nefericire, eu eram în vacanță în Germania. În permanență am fost ținut la curent cu evoluția și situația medicală a dlui Florin Piersic.

În fața unei sonde infectate, primul lucru nu e o acțiune isterică de a te repezi și a scoate repede sonda, ci de a efectua un tratament antibiotic bine țintit și de a pregăti cu minuțiozitate intervenția. (…)

În România există două centre care fac de rutină aceste intervenții – în București la spitalul Floreasca și la Cluj. Avem peste 130 de sonde extrase în timp fără nicio complicație majoră. (…)

În noaptea de vineri spre sâmbătă, ne-am întors în țară ca familie, sâmbătă dimineață făcând o ședință de lucru multidisciplinară, concluzia a fost foarte clară: trebuie îndepărtate focarele secundare de infecție – proteza de genunchi și sondele de la inimă. Am decis să facem această manoperă după ce ne-am blindat cu o echipă extrem de bine formată – până duminică dimineață am reușit să strângem o echipă de 11 colegi.

În 45 de minute procedura a fost efectuată, timpul efectiv de extragere din inimă a sondelor a fost de 3 minute, timp record. Procedura s-a desfășurat fără niciun fel de complicații”, a explicat medicul Horia Roșianu pentru G4Media.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel