Sari la conținut

Focar de hepatită A în SUA și Canada, legat de consumul de căpșuni bio. Alerta autorităților

Focar de hepatită A în SUA și Canada, legat de consumul de căpșuni bio. Alerta autorităților.

De la începutul lunii aprilie, 17 cazuri de hepatită A au fost identificate în Statele Unite și Canada. Căpșunile ecologice ar fi cu siguranță sursa de contaminare, susțin autporitățile.

Hepatita acută A este un virus care afectează ficatul care se transmite cel mai adesea prin mâini, sau prin ingerarea alimentelor sau apei contaminate cu fecale.

Hepatitis A outbreak possibly linked to strawberries - CBS News

Epidemia de hepatită A: căpșunile bio sunt responsabile

Potrivit New York Times, din cele 17 cazuri identificate în Statele Unite și Canada, o duzină de pacienți au trebuit să fie spitalizați din cauza stării de sănătate degradate. Potrivit Food and Drug Administration (FDA), căpșunile bio de la mărcile FreshKampo și HEB, vândute pe rafturile supermarketurilor între 5 martie și 25 aprilie, ar putea fi sursa acestui declanșare al epidemiei.

Autoritățile investighează în prezent aceste fructe contaminate pentru a stabili cu certitudine originea cazurilor.

Autoritățile sanitare din SUA și Canada recomandă persoanelor care au încă căpșuni marca FreshKampo și HEB să le arunce. În plus, FDA recomandă consultarea unui medic cât mai curând posibil în cazul consumului acestor căpșuni.

Persoanele care nu au fost vaccinate împotriva hepatitei A sunt deosebit de afectate.

Într-adevăr, această boală infecțioasă nu este lipsită de riscuri: provoacă leziuni inflamatorii la nivelul ficatului și îi modifică celulele, numite hepatocite.

De obicei, aproape toți cei care fac hepatită A se recuperează complet, dar o proporție foarte mică dintre cei infectați cu virusul poate muri din cauza hepatitei fulminante (inflamația ficatului). În 2016, hepatita A ar fi cauzat aproximativ 7134 de decese conform OMS.

Nu există tratament pentru a lupta împotriva infecției. Iată de ce prevenirea hepatitei A se bazează în principal pe igienă (spălarea regulată a mâinilor, schimbarea prosoapelor, evitarea împărțirii paharelor și tacâmurilor la masă, curățarea toaletelor etc.) și vaccinare.

În caz de infecție, trebuie luate anumite măsuri:

  • Odihna;
  • Adoptarea unei diete echilibrate;
  • Oprirea anumitor medicamente (contraceptive orale de exemplu), care au impact asupra ficatului;
  • Renunțarea la consumul de alcool până la recuperarea completă.

Poate dura câteva săptămâni pentru ca simptomele bolii să dispară. În cazurile severe, un transplant de ficat (un transplant de ficat) poate fi efectuat de urgență.

În ceea ce privește vaccinarea, un vaccin eficient este disponibil din 1992. Protecția este eficientă la aproximativ două săptămâni de la injectare și, probabil, durează toată viața dacă a fost completă (2 doze). Vaccinarea este recomandată cu tărie persoanelor cu risc de a dezvolta o formă severă și/sau persoanelor expuse în mod special la virus.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel