Sari la conținut

Forma scaunului tău ar putea fi un semn de avertizare al cancerului intestinal

Modificările în forma scaunului dumneavoastră ar putea reflecta o îngustare a colonului din cauza cancerului.

Colonul și rectul – care alcătuiesc intestinul gros – sunt unele dintre cele mai frecvente locuri unde se întâlnește cancerul. Din păcate, tumorile din această parte a corpului sunt rareori depistate la timp din cauza lipsei simptomelor la începutul bolii. Modificările în forma și consistența scaunului pot fi printre primele semne care anunță probleme.

Uneori, pacienții care observă schimbări în consistența scaunului sunt suficient de norocoși pentru a depista cancerul de colon în stadii incipiente.

Scaunele normale au de obicei un diametru de unu până la doi centimetri, în timp ce scaunele înguste sunt aproape plate și au un aspect filiform.

O stenoză a colonului tinde să fie un semn de îngustare sau obstrucție a colonului, cauzată de o boală inflamatorie intestinală sau de cancer.

Potrivit VeryWell Health, cancerul de colon este o boală progresivă, în care o tumoare locală se răspândește în timp și invadează țesuturile și organele timpurii.

„Evoluția bolii este clasificată în stadii de la unu la patru, fiecare stadiu avansat reprezentând o agravare a bolii”, explică sursa.

Forma scaunului tău ar putea fi un semn de avertizare al cancerului intestinal

„În timpul primelor stadii ale cancerului de colon – și anume, stadiul unu (când tumora este localizată) și stadiul doi (când cancerul s-a răspândit în țesuturile din apropiere, dar nu și în ganglionii limfatici) – simptomele pot fi adesea absente sau nespecifice.”

În ciuda acestor preocupări, indicii subtile pot să apară în atenția unor pacienți.

Printre acestea se numără scaunele înguste, de tip „creion”, durerea la defecație și senzația de a nu putea goli intestinul.

Clinica Mayo recomandă să consultați un medic dacă aceste schimbări durează mai mult de una sau două săptămâni.

Organismul de sănătate dă asigurări, însă, că în majoritatea cazurilor scaunele înguste sunt inofensive dacă apar rar.

Mai mult, scaunul subțire poate fi un semn al sindromului de colon iritabil (IBS).

„SII este o altă afecțiune care poate provoca modificări ale dimensiunii scaunelor”, explică VeryWell health.

„Consultați imediat medicul dumneavoastră dacă modificările intestinale sunt însoțite de sângerări rectale sau dureri abdominale severe.”

Dacă o persoană prezintă mai multe simptome și este expusă riscului de cancer de colon, aceasta poate fi îndrumată pentru o colonoscopie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel