Sari la conținut

Mineralul care combate oboseala, menține sănătatea osoasă și echilibrul hormonal

Fosforul este un mineral esențial organismului, sprijină creșterea osoasă, facilitează digestia, ajută la eliminarea toxinelor din corp, combate oboseala, dar mai ales previne artrita și osteoporoza. De asemenea, contribuie la menținerea sănătății osoase.

De asemenea, acesta sprijină procesul de slăbire și contribuie la menținerea echilibrului hormonal în organism.

Fosforul este necesar pentru formarea pereților celulari și reprezintă o parte integranta a acizilor nucleici din ADN (acidul dezoxiribonucleic), participând în structura acestuia. O altă sarcină a acestui mineral este aceea de a fi substanța-tampon în echilibrul acido-bazic sanguin, ajutând la stabilizarea valorii pH în sânge.

Iată care sunt beneficiile fosforului pentru organismul uman:

  • Este esențial pentru dezvoltarea osoasă a nou-născuților și de aceea trebuie ca mama să includă în dietă alimente bogate în fosfor. Mai mult, acesta poate să prevină pierderea densității osoase, protejându-te de fracturi și leziuni osoase.
  • Facilitează digestia. Sunt studii care susțin că mineralul are rolul de a elimina constipația, de a facilita digestia și de a contribui la producerea de energie.
  • Reduce oboseala. Deficiența de fosfor din organism duce la apariția oboselii și a durerilor musculare.
  • Previne apariția artritei și a osteoporozei, fiind necesar mai ales femeilor aflate la menopauză și care implicit au risc dublu pentru osteoporoză. De asemenea, sunt studii care susțin că fosforul poate reduce inflamația din organism.

Totodată, fosforul ajută la:

  • Menținerea sănătății dinților,
  • Gestionarea modului în care corpul folosește energia,
  • Creșterea, menținerea și remedierea țesuturilor și celulelor,
  • Contribuie la buna utilizarea a vitaminelor în organism, cum ar fi vitaminele D și B, precum și minerale cum ar fi iodul, magneziul și zincul.
  • Reducerea durerii musculare după efectuarea unor antrenamente de intensitate medie.

Fosforul se regăsește în mai toate alimentele, așa că deficitul este destul de rar întâlnit. Medicii spun însă că una dintre cauzele deficitului de fosfor ar putea să fie o disfuncție la nivelul rinichilor, dar și existența hiperparatiroidismului. Fosforul se regăsește în mai toate alimentele, așa că deficitul este destul de rar întâlnit. Medicii spun însă că una dintre cauzele deficitului de fosfor ar putea să fie o disfuncție la nivelul rinichilor, dar și existența hiperparatiroidismului. Totodată, fosforul colaborează cu calciul în creşterea forţei în oase, şi de aceea, deficitul de fosfor duce la slăbiciune, carii dentare, rahitism şi alte probleme legate de oase. Persoana care are o lipsă de fosfor în organism poate simţi o pierdere a poftei de mâncare şi o slăbiciune chiar și atunci când trebuie să facă activități din rutina zilnică.

Cele mai importante surse de fosfor sunt: carnea de porc, nucile, legumele şi produsele lactate. Se pot include în dieta zilnică seminţe de floarea soarelui, orez, pâine alba, cartofi, broccoli şi mazare. Alte surse de fosfor includ: untul de arahide, tonul, carnea de porc şi apa minerală.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel