Sari la conținut

A fost dovedit, se poate muri de inimă frântă

Oamenii de știință au descoperit că riscul de accident vascular cerebaral și de infarct este foarte mare în prima lună după ce ai pierdut pe cineva drag. Riscul scade apoi pe măsură ce trece timpul, potrivit unui studiu.

Experții sunt convinși că descoperirile arată cât de grav poate fi ”sindromul inimii frânte”.

La studiul realizat de Universitatea St George din Londra au participat 30.000 de britanici cu vârsta peste 60 de ani.

Medicul Sunil Shah, care a ajutat la realizarea studiului, spune că suferinţa are efecte nebănuite asupra sănătăţii. Creşte nivelul hormonilor de stres din organism, poate duce la formarea unor cheaguri de sânge sau la hipertensiune arterială.

Prin urmare, persoana care si-a pierdut un partener sau un om foarte apropiat are un risc crescut de a face atac de cord sau atac cerebral. Acest risc este foarte mare în prima lună, urmând să scadă treptat pe parcursul primului an.

Mai mult, cei care suferă îşi pierd pofta de mâncare, nu pot să doarmă bine, iar asta slăbeşte sistemul imunitar. În plus, persoanele care de obicei urmează un tratament pentru unele afecţiuni cronice se neglijează în primele luni după pierderea suferită şi nu mai iau medicamente, riscul crescând astfel şi mai mult.

Prin urmare, ajutorul şi încurajarea venite din partea rudelor şi prietenilor sunt esenţiale, mai ales în primele trei luni.

De asemenea, alte situaţii care implică emoţii puternice sunt la fel de riscante. De exemplu divorţul sau câştigul la loterie.

Cardiologul Alexander Lyon, de la Royal Brompton Hospital din Londra, spune că în asemenea momente organismul este „copleşit” de adrenalină.

Acest hormon, eliberat în cantităţi moderate, este important, pentru că asigură un ritm cardiac mai alert, care este uneori util. Dar, dacă nivelul este prea mare, inima are de suferit.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel