Sari la conținut

Fost ministru al Sănătății: „Se vorbește de 5.000-7.000 de decedați care nu sunt raportați/ Practic, aceste cifre au fost ascunse. Cifra este uriașă!”

Fost ministru al Sănătății: „Se vorbește de 5.000-7.000 de decedați care nu sunt raportați/ Ceea ce mă uimeşte pe mine este faptul că, au fost practic ascunse aceste cifre. Cifra este uriașă!”

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a explicat că diferenţele dintre raportările privind decesele de Covid au apărut cel mai probabil din cauza unor erori umane, cauzate de proceduri imperfecte şi că este posibil ca niciodată să nu ştim numărul real al persoanelor decedat.

În cursul zilei de joi, Ministrul Sănătăţii a dezvăluit că cifrele sunt şi cu 500 de decese mai puţin, în cazul spitalelor care au dus greul pandemiei. În acest caz, Ioana Mihăilă, a cerut DSP-urilor clarificări referitoare la diferenţele de raportare.

Fost ministru al Sănătății: „Ceea ce mă uimeşte pe mine este faptul că, au fost practic ascunse aceste cifre. Cifra este uriașă!”

În acest context, un fost ministru al Sănătății, Florina Bodog, a declarat pentru Antena 3 că că datele cu raportările exacte au fost ascunse de către autorităţi.

Citeste si:

„Din punct de vedere tehnic este posibil să apară diferenţe de raportare, dar aceste diferenţe de raportare se reglează în mod normal în 24/48 de ore, indiferent în platforma în care se raportează şi indiferent de structura care raportează aceste decese. Ceea ce mă uimeşte pe mine este faptul că, au fost practic ascunse aceste cifre. Cifra este uriaşă.

Teamă îmi este, că ceea ce am spus noi şi la sfârşitul anului trecut, înainte de alegeri şi ceea ce s-a întâmplat în acest an, se va adeveri. Au fost „coafate” raportările, în aşa fel încât să se poată organiza alegeri, în aşa fel încât să se poată raporta că Guvernul, că Ministerul Sănătăţii îşi face datoria.

Toţi parlamentarii ar fi trebuit să voteze comisia de anchetă, în aşa fel încât să se facă lumină. Atâta timp cât vor exista semne de întrebare asupra acestui lucru, populaţia României nu va căpăta mai multă încredere în autorităţile medicale, din păcate.

Acum asta este o scuză, că nu se operează certificatele de deces. Certificatele de deces sunt formulare cu regim special. Toate sunt numerotate şi din câte ştiu eu, toate decesele de COVID se raportează în aceeaşi zi, la momentul completării certificatului. Şi asta nu se compleatează cu întârziere (…) Raportările trebuiesc făcute şi nu mai trebuiesc cosmetizate datele. Asta este secretul să avem date la zi”, a declarat Florian Bodog.

Pe de altă parte, Ioana Mihăilă, actualul ministru al Sănătății a mai declarat că nu ar căuta greșeli și vinovați pentru diferențele de raportare, ci s-ar concentra pe o ameliorare a procesului de raportare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.