Sari la conținut

FOTO+VIDEO. Când poate fi folosită manevra Epley? Scapi de vertij în doar 30 de secunde

ameteala
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Manevra Epley implică o serie de mişcări ale capului care pot ajuta multe persoane suferind de vertij poziţional paroxistic benign (VPPB), o afecţiune manifestată prin ameţeli şi senzaţia de învârtire, lipsa echilibrului sau chiar leşin.

Procedura are rolul de a repoziţiona correct particulele plutitoare din canalul semicircular al urechii interne, folosind gravitaţia.

Manevra se poate face de ctre un medic ORL sau de către neurolog, iar în cazul recidivelor, manevra se poate efectua şi acasă, având o rată de success foarte mare, de peste 90%.

Acest tip de vertij apare de multe ori de la urechea internă care este parte a mecanismului de echilibru al corpului.

De regulă, depozitele de calciu pot fi colectate în urechea internă, fapt ce duce la apariţia vertijului. Manevra Epley este destinată repoziţionării acestore depozite şi diminuarea vertijului.

Manevra, în funcţie de urechea afectată

Daca va este afectata urechea dreapta, urmati acesti pasi:

• Pacientul este asezat pe un pat, in sezut
• Intoarceti capul spre dreapta, cu 45 de grade
• Intindeti-va rapid pe spate, cu capul inca intors spre dreapta, potrivit sfatulmedicului.ro. Umerii dumneavoastra ar trebui sa fie deja pe perna, iar capul intors spre dreapta. Asteptati 30 de secunde.
• Intoarceti capul cu 90 de grade spre stanga, fara sa il ridicati. Asteptati inca 30 de secunde.
• Intoarcetiva atat capul, cat si corpul spre stanga. Asteptati 30 de secunde in aceasta pozitie laterala stanga.
• Ridicati-va pe partea stanga.

Daca va este afectata urechea stanga, urmati acesti pasi:

• Pacientul este asezat pe un pat, in sezut
• Intoarceti-va capul spre stanga, cu 45 de grade
• Intindeti-va rapid pe spate, cu capul inca intors spre stanga. Umerii dumneavoastra ar trebui sa fie deja pe perna, iar capul intors spre stanga. Asteptati 30 de secunde.
• Intoarceti capul cu 90 de grade catre dreapta, fara sa il ridicati. Asteptati inca 30 de secunde.
• Intoarceti-va atat capul, cat si corpul spre dreapta. Asteptati inca 30 de secunde in aceasta pozitie laterala dreapta.
• Ridicati-va pe partea dreapta.

Ce se întâmplă după realizarea manevrei Epley?

Majoritatea pacientilor raporteaza ameliorarea simptomelor odata ce fac manevra. In unele cazuri este nevoie de repetarea manevrei de pana la 3 ori pe zi, pentru ca aceasta sa functioneze. Odata ce vertijul trece si nu experimentati ameteala timp de 24 de ore, nu este nevoie sa mai repetati manevra.

Medicul poate sugera evitarea anumitor pozitii in primele zile dupa manevra Epley. De exemplu, puteti avea nevoie de 2 perne in timpul somnului, pentru a evita hiperextensia gatului.

Pe durata acestei proceduri pacientul se poate confrunta cu senzaţia de ameţeală, cu greaţă şi chiar vomă.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel