vineri, iunie 2, 2023

Simptomele bolii Parkinson sunt variate, ceea ce face ca deseori aceasta să fie confundată cu alte afecţiuni, iar diagnosticul să fie pus cu întârziere.

Această tulburare neurodegenerativă are peste 40 de simptome şi afectează în special mişcările corpului, iar pacienţii sunt diagnosticaţi, în medie, în jurul vârstei de 60 de ani. Tulburările de mişcare apar în stadiul trei al bolii, însă aceasta se dezvoltă încet şi primele leziuni pot apărea chiar şi cu 20 de ani înainte de primele semne.

Te-ar mai interesa: Semne incipiente ale cancerului de sân. La ce treb...

Afecțiunea este cauzată de o lipsă de dopamină, o substanță chimică folosită de creier pentru a ajuta la inițierea și controlul mișcărilor corpului. Simptomele bolii Parkinson includ rigiditate musculară, tremor, dificultăți de mers, precum și depresie, anxietate, compromiterea înghițirii și pierderea simțului olfactiv.

Pe lângă cele 12 milioane de persoane diagnosticate la nivel mondial, fără a include India și China, se estimează că numărul persoanelor cu semne și simptome timpurii nediagnosticate a crescut de trei până la patru ori.

Un nou tip de terapie: casca cu lumină laser

Un nou studiu clinic privind boala Parkinson, efectuat în Australia, a testat nou tip de terapie: casca cu lumină laser. Rezultatele furnizate în urma studiului „sunt promițătoare” au anunțat autorii australieni.

Te-ar mai interesa: Avertisment pentru DIABETICI: atenție la ACEST „ef...

Ei au menționat că terapia ajută la „îmbunătățirea funcției motorii” pentru cei care se confruntă cu această afecțiune neurologică progresivă.

În cadrul studiului din Australia, noua cască de terapie cu lumină infraroșie aplicată pe pacienții care trăiesc cu Parkinson a ajutat la îmbunătățirea expresiei faciale, a coordonării și mișcării membrelor superioare, a coordonării și mișcării membrelor inferioare, a mersului și a tremorului.

Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...

„Este pentru prima dată când există cu adevărat dovezi la pacienți cu boala Parkinson că această terapie funcționează”, a declarat Geoff Herkes, medicul australian care a prezentat rezultatele cercetării pentru acest tratament în cadrul conferinței Academiei Americane de Neurologie din Boston, care s-a desfășurat între 20 și 27 aprilie.

Potrivit sursei citate de portalul 360medical.ro, terapia cu lumină infraroșie este invizibilă cu ochiul liber și nu este dureroasă. „Suntem încă departe de un tratament vindecător, dar acesta este un pas spre a ajuta la îmbunătățirea funcției motorii”, a adăugat dr. Herkes. „Acestea sunt niște rezultate promițătoare”, a mai precizat medicul.

Te-ar mai interesa: Prea mult fier în sânge. Sideremia mare, semn de a...

Studiul a analizat eficacitatea căștii de terapie cu lumină infraroșie, numită SYMBYX Neuro (foto), dezvoltată de o companie australiană de tehnologie medicală, asupra pacienților care trăiesc cu Parkinson.

Eficacitate terapeutică de peste 50%

Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri de câte 20 de persoane fiecare, un grup primind tratamentul activ, iar celălalt grup primind un placebo de terapie cu cască cu infraroșu. Toți pacienții cu placebo au primit ulterior tratamentul activ.

Te-ar mai interesa: Ce simți când inima nu primește suficient sânge. S...

Grupul cu tratament activ s-a îmbunătățit cu 24% până la 58% față de valoarea inițială în toate cele cinci domenii testate (expresia facială, membrele superioare, membrele inferioare, mersul și tremorul), în timp ce grupul cu placebo, a prezentat o îmbunătățire validă din punct de vedere statistic doar în ceea ce privește coordonarea și mișcarea membrelor inferioare.

„Pacienții au văzut îmbunătățiri la mers și în alte activități zilnice”, a declarat medicul, șeful departamentului de cercetare de la Sydney Adventist Hospital, care a realizat studiul. „Există în mod clar un efect placebo al utilizării terapiei cu lumină la unii pacienți, dar nu la toți”, a menționat el.

Terapia cu lumină acționează în mai multe moduri pentru a reduce simptomele bolii, inclusiv prin vizarea mitocondriilor celulare, unde se produce energia chimică. Energia scăzută (oboseala) este un simptom comun al bolii Parkinson. Terapia cu lumină vizează, de asemenea, intestinul în care sunt produși neurotransmițătorii, deficitari la pacienții cu Parkinson.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private