vineri, iunie 2, 2023

Frica de un bombardament nuclear a cuprins România. Ministrul Sănătății, anunț important: 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore

Războiul lui Putin le dă motiv de îngrijorare românilor. Începând de mâine, 8 martie 2022, fabrica de antibiotice Iași va fabrica 2,5 milioane de pastile de iodură de potasiu la fiecare 48 de ore. Anunțul a fost făcut public de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Te-ar mai interesa: Igiena menstruală, un lux pentru multe femei din R...

Frica de un bombardament nuclear a cuprins România. Ministrul Sănătății, anunț important: 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore.


Rafila: „Este vorba de un necesar de maxim 30 de milioane de comprimate!

„Începând de mâine, compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Antibiotice. Iași este un producător responsabil și s-a ocupat. Noi ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanța activă o producătorul și o și-o procură. Nu cred că o să fie probleme”, spune Alexandru Rafila, întrebat cum se pregătește România în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei

Te-ar mai interesa: Iată ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci piz...

Un necesar făcut de INSP și Comisia de Endocrinomologie din Ministerul Sănătății… este vorba de un necesar de maxim 30 de milioane de comprimate. Ele vor fi duse la direcția Sănătate publică. Important este să ajungă într-un timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării, încât să existe acces”, conchide Rafila.

În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, a transmis vineri Ministerul Sănătății., potrivit Antena 3.

Te-ar mai interesa: Vitamine pentru slăbit. Stimulează metabolismul și...

Ministrul a precizat că iodura de potasiu nu e „panaceu universal, nu se ia preventiv”.

În ultimele zile, speriaţi de perspectiva unui bombardament nuclear din partea Rusiei, românii au golit farmaciile de stocurile de iodură de potasiu existente. Şi în Bulgaria ori Polonia, situaţia este similară.

Dr Ciuhodaru: eficacitatea tabletelor este maxima

„Administrarea de iod previne absorbția de către glanda tiroida a iodului radioactiv, mărește rata de eliminare a lui si reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru.

Te-ar mai interesa: Pacientă cu dureri insuportabile, amenințată de me...

Pastilele cu iod sunt la mare căutare și în farmaciile din Europa. în doar câteva zile, mai multe famacii din Europa Centrală și de Est au rămas cu stocuri epuizate la pastile cu iod. Iodul, fie pastile sau sirop, protejează organismul de cancerul de tiroidă, care este provocat de expunerea la radiații.

”În ultimele șase zile, farmaciile bulgare au vândut la fel de mult iod cât vând deobicei într-un an întreg. Unele farmacii au rămas deja fără stocuri.

Te-ar mai interesa: Satisfacția sexuală scăzută la bărbații de vârstă ...

Am comandat cantități noi, dar mi-e teamă că nu ne vor ajunge prea mult timp”, a declarat Nikolai Kostov, șeful Uniunii Farmaciilor din Bulgaria, potrivit Reuters.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private