Sari la conținut

Fructe antiinflamatorii care întăresc vasele de sânge și previn formarea de cheaguri de sânge

picioare
sursă foto: arhiva doctorul zilei
picioare dureroase

S-a demonstrat că mai multe alimente ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și sprijină sănătatea inimii, inclusiv usturoiul, ceapa, sfecla, fructele de pădure, citricele și verdețurile cu frunze, printre altele.

Cheagurile de sânge pot pune bazele unor probleme grave de sănătate, de la atacuri de cord la accidente vasculare cerebrale. În timp ce medicamentele numite anticoagulante sunt excelente pentru a dizolva cheagurile dăunătoare, citricele ar putea avea și câteva trucuri în mânecă. Un expert a împărtășit că micile fructe ar putea ridica o barieră împotriva aglomerărilor asemănătoare unui gel.

Fie că le folosiți sucul pentru a crea o băutură răcoritoare, fie că le consumați direct, citricele oferă mai mult decât gustul lor caracteristic.

De la creșterea nivelului de vitamina C până la puterea anti-cancer, aceste alimente colorate sunt pline de diverse beneficii pentru sănătate.

Mai mult, Nataly Komova, RD și expert în fitness la JustCBD, a împărtășit faptul că aceste fructe populare ar putea reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge dăunătoare.

Komova a spus: „Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile și grapefruiturile, pot ajuta la întărirea vaselor de sânge și la prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Sunt bogate în vitamina C

„Sunt bogate în vitamina C, care este un antioxidant ce ajută la întărirea vaselor de sânge și la prevenirea deteriorării pereților acestora. Acest lucru poate reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge în primul rând.

„În plus, citricele conțin flavonoide, care sunt compuși vegetali care au proprietăți antiinflamatorii și anti-coagulare.

„Aceste flavonoide pot ajuta la reducerea inflamației din organism, ceea ce poate reduce, de asemenea, riscul de formare a cheagurilor de sânge.”

Nu vă încredeți doar în cuvântul expertului, deoarece cercetările publicate în Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences susțin, de asemenea, această afirmație.

Echipa de cercetători a decis să evalueze efectele lămâii asupra diferiților parametri sanguini și asupra coagulării.

Ghimbirul și lămâie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Lămâia oferă proprietăți anti-coagulare

Dovezile anterioare sugeraseră că fructul galben oferă proprietăți de anti-coagulare și de spargere a cheagurilor.

Acest studiu a utilizat atât abordări in vitro, cât și in vivo, ceea ce înseamnă că a fost realizat într-un mediu controlat, cum ar fi o eprubetă sau o farfurie Petri, precum și pe organisme vii.

În cadrul testului in-vivo, lămâile au fost administrate în trei doze diferite: 0,2ml/kg, 0,4ml/kg și 0,6ml/kg la iepuri sănătoși.

Doza de 0,4 mililitri s-a dovedit a fi cea mai puternică, determinând o prelungire a sângerării și a timpului de activare a trombinei.

Trombina coagulează sângele prin activarea unor celule numite trombocite și prin mărunțirea unei proteine numite fibrinogen pentru a forma fibrină, care, în cele din urmă, formează o plasă care împiedică circulația sângelui.

În plus, alimentele mici au redus concentrațiile de fibrinogen și au inhibat agregarea plachetară, care detaliază modul în care trombocitele se aglomerează pentru a forma un cheag de sânge.

Cercetătorii au concluzionat că lămâia oferă „o componentă antitrombină” și ar putea ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel