Sari la conținut

Fructe care ajută la ameliorarea colonului iritabil

sursa foto: arhiva doctorul zilei
cum se manifestă boala?

Din cuprinsul articolului

Este dovedit științific faptul că consumul de fructe în fiecare zi aduce beneficii importante pentru sănătate și menține organismul în stare bună. Recomandarea este de a le include cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate.

De asemenea, cercetările arată că, dacă oamenii nu mănâncă corect, intestinul va stoca toxine care vor aduce consecințe precum inflamarea stomacului, constipație și colon iritabil.

De aceea, pentru ca sistemul digestiv să funcționeze bine și pentru a evita acele dureri enervante și disconfort generate de colonul iritabil, este important să consumăm alimente care, în loc să îl împovăreze, ajută la curățarea și ameliorarea acestuia.

Potrivit Institutului de Cancer din cele două Americi, este important, de exemplu, să se mănânce salată la prânz și la cină și să se consume cel puțin trei fructe pe zi pentru a îmbunătăți digestia alimentelor. Lista fructelor recomandate pentru îmbunătățirea procesului digestiv include papaya, portocala, mango, fructul pasiunii, pitahaya, ananasul și prunele uscate, care ajută la prevenirea constipației.

Vitaminele și mineralele lor sunt ușor absorbite de organism, ceea ce menține sistemul digestiv în stare bună, fără a uita că hidratează organismul. Fructele ideale pentru ameliorarea disconfortului colonului sunt: mărul, strugurii, ananasul, mango, căpșunile, papaya și pepenele roșu.

Consumul de fructe

Merele, fie ele roșii sau verzi, sunt recomandate a fi incluse în micul dejun sau în micul dejun. Acest fruct, potrivit site-ului Mejorconsalud, este bogat în fibre, mai ales dacă este consumat cu coajă, deoarece conține pectină și antioxidanți. Un măr crud este bun și pentru combaterea constipației. Papaya, la rândul său, ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal.

Bananele sunt un alt fruct potrivit pentru îmbunătățirea stării colonului. Consumul lor zilnic poate ajuta, de asemenea, la menținerea unui bun tranzit intestinal.

Potrivit datelor Fundației Spaniole de Nutriție, aceste alimente sunt bogate în potasiu, conțin inulină și alte fructo-oligozaharide care nu sunt digerabile de enzimele intestinale, care ajung la nivelul tubului final al intestinului și au efecte benefice asupra tranzitului intestinal.

Pepenele roșu se află, de asemenea, pe lista alimentelor recomandate pentru procesul digestiv, deoarece conține o cantitate semnificativă de apă, ceea ce îi permite să ajute la hidratare și la menținerea unei bune circulații intestinale.

O funcție similară este îndeplinită de zmeură, un fruct care conține proteine, vitamina C, folați, compuși fenolici, antioxidanți și, ca și merele, pectină.

colon dureros
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

O mulțime de fibre

Deși fructele ajută la echilibrarea dietei, există și alte alimente care sunt esențiale pentru a evita afectarea colonului. Fibrele sunt unul dintre ele, deoarece înmoaie scaunul și facilitează evacuarea.

Experții citează două tipuri de fibre: fibrele solubile, care se găsesc în fructe și în produsele din ovăz, și fibrele insolubile, care pot fi găsite în produsele din cereale integrale și în legume. Cercetările sugerează că primele sunt mai bune pentru ameliorarea simptomelor intestinului iritabil.

Este important să adăugați treptat alimente cu fibre în dietă, astfel încât organismul să se poată obișnui cu aceste produse. Prea multe fibre dintr-o dată pot provoca gaze, ceea ce are un efect opus asupra intestinului. Adăugarea de fibre în dietă încet, câte două-trei grame pe zi, poate ajuta la prevenirea gazelor și a balonării.

Potrivit Clinicii Mayo, sindromul colonului iritabil este o tulburare comună care afectează intestinul gros. Semnele și simptomele includ crampe, dureri abdominale, balonare, gaze și diaree sau constipație (sau ambele). Este o tulburare cronică care trebuie gestionată pe termen lung.

Experții spun că un număr mic de persoane cu sindromul intestinului iritabil au semne și simptome severe. Cele mai multe pot fi gestionate cu schimbări în dietă, stil de viață și nivel de stres. Simptomele mai severe pot fi tratate cu medicamente și consiliere.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: