duminică, iunie 26, 2022

Pesticidele sunt, adesea, utilizate pentru a proteja fructele și legumele de dăunători. Din nefericire, în prea multe cazuri, acestea sunt folosite în exces și pot afecta grav sănătatea persoanelor care le consumă.

Pesticidele sunt toxice și pot avea repercusiuni grave, mai ales dacă sunt consumate pentru o perioadă lungă de timp. Substanțele nocive pot declanșa diferite boli și dezechilibre în organism.

Te-ar mai interesa: 4 ceaiuri cu puteri vindecătoare ale călugărului M...

Astfel, verificarea cât mai riguroasă a legumelor și fructelor, precum și originea lor este cât se poate de importantă.

Recent, APC a descoperit că un întreg lot de rodii conține pesticide în cantități foarte mari, care depășesc limita admisă de 100 de ori.

Rodii cu un conținut ridicat de pesticide, în magazine

Asociația Pro Consumatori (APC) , vocea consumatorilor din România, a luat act cu îngrijorare de notificarea transmisă de România în data de 22 februarie 2022, ora 17.15 pe platforma RASFF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje) a Comisiei Europene cu privire la depășirea de 100 de ori a limitei maxim admise la pesticidul imazalil din rodiile importate din Turcia.

Te-ar mai interesa: AȘA poți să scapi de senzația de foame. Dr. Mihail...

Rodiile au fost comercializate în perioada 3 februarie 2022-16 februarie 2022 în 305 magazine Penny. Limita maxim admisă în rodii pentru pesticid-ul imazalil este de 0,01 mg/kg. Imazalilul poate produce cancer hepatic, cancer de tiroidă, fiind și un iritant puternic pentru ochi, menționează APC.

APC solicită lămuriri de la ANSVSA

Cu privire la acest incident grav asupra sănătății consumatorilor Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ar trebui să ne comunice de urgență următoarele informații de interes public:

Te-ar mai interesa: A renunțat COMPLET la acest ingredient, iar efecte...

  1. Care a fost cantitatea de rodii vândută de cele 305 magazine Penny?
  2. Care a fost cantitatea de rodii retrasă de la vânzare din cele 305 magazine Penny?
  3. Unde au fost distruse cantitățile de rodii retrase de la vânzare?
  4. Care au fost sancțiunile aplicate celor două societăți comerciale: Penny Romania SA, respectiv UNIFRUTTI Impex SRL cea care a importat rodiile din Turcia?
  5. Daca ANSVSA a declanșat de urgență un control la societatea comercială UNIFRUTTI Impex SRL pentru a lua probe de fructe din toate loturile aflate în depozitele acesteia în vederea analizării nivelurilor de pesticide.
  6. Dacă ANSVSA a verificat nivelul de pesticide din alte loturi de rodii importate de Unifrutti Impex SRL de la începutul acestui an și până în prezent?
  7. Care este istoricul acestei societăți comerciale cu privire la loturile de fructe găsite cu pesticide peste limita maxim admisă în urma analizelor realizate de ANSVSA?

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private