Sari la conținut

Fructele care conțin pesticide, un real pericol pentru sănătate. Simptomele otrăvirii cu această substanță nu sunt de ignorat

pepene scade tensinea arteriala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
fruct ce scade tensiunea arteriala

Pericol alimentar! Unele dintre cele mai apreciate fructe sunt pline de pesticide, reprezentând un real pericol pentru sănătate, potrivit unei atenționări la nivel European.

Atenționare alimentară! Acestă substanță reprezenta un pericol pentru sănătatea umană

Metomil este un insecticid carbamat introdus în 1966. Este foarte toxic pentru oameni, animale, animale de companie și animale sălbatice. UE au impus o limită de reziduuri de pesticide, însă unele state, de exemplu Maroc, nu țin cont de limita impusă.

Recent, sistemul european de alertă rapidă a făcut o avertizare în toată Europa, după ce mai mulți pepeni verzi au fost stropiți cu metomil, un pesticid neaprobat în Uniunea Europeană, care ar putea reprezenta un pericol pentru sănătatea umană. Pepenii marocani au fost scoși din toate supermarketurile importante.

Pepenii infestați proveneau din Maroc, spun reprezentanții RASFF, și conțin concentrații mai mari de insecticid decât limitele permise pe piața europeană. Mai exact, a fost descoperită o cantitate de 0,38+/-0,19 mg/kg-ppm, mult peste limita normală de 0,015 mg/kg-ppm. Sistemul european a considerat această situație ca fiind una gravă, motiv pentru care a demarat o investigație în acest sens și a luat măsuri pentru a scoate de pe piaţă lotul cu probleme din toate supermarketurile din Uniunea Europeană.

„Metomilul este o substanță care este folosită ca pesticid și care poate avea consecințe grave în unele cazuri. Simptomele otrăvirii cu această substanță sunt dureri de cap, amețeli, greață, vărsături, transpirație excesivă, tremurat, slăbiciune musculară și vedere încețoșată”, explică cei de la RASFF, notează Ziarul Românesc.

„Combinaţia între metomil şi alcool poate afecta sistemul nervos central și periferic și poate provoca insuficiență renală”, au mai avertizat specialiștii care cred că ar fi fost fatal pentru cei care aveau să consume băuturi alcoolice în timpul sau după ce mâncau pepenii cu pesticid, potrivit ziarulunirea.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.