luni, aprilie 19, 2021

Anumite fructe îngrașă mai mult decât credeai, susține un specialist în nutriție și boli metabolice. Acestea sunt recomandate în cantități mici, mai ales dacă urmezi o dietă de slăbit.

Multe persoane

care vor să mențină un stil de viață sănătos consumă o gustare naturală și rapidă, iar alegerea este de multe ori un fruct. Totuși, trebuie să știi că și anumite fructe îngrașă, întrucât au un conținut mare de calorii, chiar și în cantități potrivite.

Mihaela Bilic, renumit nutriționist și expert în boli metabolice, trage un semnal de alarmă pentru persoanele care aleg fructele drept gustări.

Fructele care îngrașă fac parte din categoria fructelor uscate și oleaginoase

„Nu confundați!!
Între fructele uscate și fructele oleaginoase e o diferență de 300cal.

Deși în supermarket sunt puse în cadrul

aceluiași raion și de multe ori se găsesc împreună în cadrul aceluiași ambalaj, fructele uscate/deshidratate și fructele oleaginoase sunt 2 categorii de alimente complet diferite.

Fructele uscate (caise, prune, stafide, smochine) sunt de 6-8 ori mai concentrate decât fructele proaspete, conțin în principal glucide (fructoză) și au în medie 250cal/100g.

Fructele oleaginoase (nuci, alune, semințe, migdale, fistic) sunt un fel de super-food, o esență de nutrienti concentrați într-un volum mic: 40% grăsimi, 30% proteine, 20% glucide și 550-600cal/100g.

E drept că amândouă sortimentele trebuie

mâncate cu bucata. Porția corectă este de 4-5 bucăți pentru fructele deshidratate și 8-10 bucăți când vine vorba de migdale, fistic sau sâmburi de nucă. Da, doar atât!”, explică Mihaela Bilic, nutriționist, pe Instagram.

De asemenea, nutriționistul a susținut că și fructele normale pot avea acest potențial, mai ales dacă sunt consumate în cantități mari, întrucât au un conținut mare de fructoză.

„Dacă ne gândim la modul în care suntem construiţi de natură, în paleolitic de exemplu, mâncam carne. Multă. Şi de unde ne luam carbohidraţii? Din fructoză. De unde? Din fructe. Sunt cea mai bună

cale de îngrăşare. E o sursă de glucide din care se face grăsime.

Fructoza depinde de metabolizarea hepatică. Degeaba se plimbă sângele cu fructoza în el, nicio celulă nu o arde. Doar ficatul o metabolizează, transformând-o în grăsime. Pe când, dacă sângele se plimbă cu moleculele de glucoză, fiecare celulă o foloseşte!”, a explicat nutriționistul, pentru Life.ro.

Ultimele stiri

Parteneri