Sari la conținut

Fructele pe care NU ar trebui să le consumi după 50 de ani

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

După vârsta de 50 de ani, funcțiile digestive ale tractului gastro-intestinal devin deficitare, astfel că fructele care înainte erau ușor de digerat pot duce la consecințe neplăcute, relatează publicația The Health Site.

În anumite circumstanțe, după această vârstă, nu se recomandă consumul următoarelor fructe – mere, pere, banane, grapefruit, kiwi, struguri, caise, prune, piersici.

Fructe care pot dăuna persoanelor de peste 50 de ani

Unele soiuri de mere conțin un nivel foarte ridicat de acid, ceea ce duce la agravarea multor boli. Acest fruct este periculos pentru pacienții cu pancreatită, colecistită, hemoroizi și colită ulcerativă. Acest lucru se datorează faptului că, ca urmare a prelucrării chimice, merele acumulează substanțe nocive, inclusiv pesticide.

Perele coapte pot crește cantitatea de acid din stomac, așa că persoanele cu probleme gastrointestinale nu ar trebui să mănânce acest fruct.

Consumul de pere împreună cu alte fructe sau alimente, inclusiv cu carne grasă și afumată, precum și cu produse lactate, poate stimula activitatea intestinală.

Deoarece banana este bogată în zahăr, persoanele cu diabet ar fi bine să evite consumul acestui fruct. Bananele verzi pot provoca flatulență, iar cele coapte, mai ales cu lapte (smoothie-uri), provoacă diaree.

Dacă luați beta-blocante, bananele determină o creștere a cantității de potasiu din sânge. Acest lucru este deosebit de periculos pentru persoanele cu afecțiuni renale.

Acidul din citrice poate deteriora membranele mucoase ale tractului gastrointestinal și organele vezicii urinare, precum și afecta smalțul dinților.

Eficacitatea multor medicamente poate fi redusă din cauza furanocumarinelor conținute în grapefruit. Printre contraindicațiile consumului acestui fruct se numără:

  • gastrită;
  • ulcer gastric;
  • pancreatită;
  • creșterea sucului gastric;
  • gută;
  • diabet zaharat (nu sunt recomandate nici portocalele și mandarinele);
  • boli de rinichi și ficat (grapefruit este complet interzis);
  • menopauză;

Kiwi – acest fruct poate provoca reacții alergice severe

Kiwi – acest fruct poate provoca reacții alergice severe, mai ales în jurul gurii. Dacă sunteți alergic la latex, nu mâncați kiwi. Ca și bananele, kiwi poate fi o problemă din cauza nivelului ridicat de potasiu.

Nu este recomandat să mâncați struguri cu alte alimente din cauza conținutului ridicat de zahăr. Printre contraindicațiile consumului acestui fruct se numără:

  • ulcerul gastric și duodenal acut;
  • colita;
  • diareea;
  • diabetul;
  • obezitatea;
  • hipertensiunea;
  • ciroza hepatică;
  • cariile dentare și stomatita.

Strugurii atrag multe insecte cu sucul lor. Ca urmare, fructul devine un magnet pentru bacterii. Din acest motiv, fructele coapte sunt tratate în mod repetat cu substanțe chimice foarte puternice. Întotdeauna spălați bine strugurii și, dacă este posibil, consumați-i fără coajă.

Caisele, prunele, piersicile

Caisele, prunele, piersicile – dezavantajul acestor fructe este dulceața lor și conținutul ridicat de fibre.

Caisele și piersicile nu trebuie consumate în următoarele cazuri:

  • diabet;
  • aciditate crescută;
  • gastrită;
  • probleme tiroidiene;
  • tendință la diaree (provoacă deshidratare);
  • hepatită;

Prune – acest fruct este contraindicat persoanelor cu probleme renale. Din cauza conținutului ridicat de oxalați din prune, acestea pot provoca pietre la rinichi. De asemenea, prunele nu sunt recomandate persoanelor cu diabet, colecistită, pancreatită, colită spastică și celor predispuse la alergii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel