Sari la conținut

Fructul care ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi

Sursă foto: Getty Images

Unul dintre cele mai importante organe pentru buna funcționare a organismului sunt rinichii. Principala lor funcție este de a filtra sângele, dar sunt, de asemenea, responsabili pentru eliminarea deșeurilor, detoxifierea organismului și expulzarea excesului de apă, săruri și minerale din corp prin urină, precum și pentru menținerea echilibrului chimic al organismului, controlul tensiunii arteriale și producerea de hormoni, potrivit site-ului Medline Plus al US Library of Health and Medicine.

Cu toate acestea, există o afecțiune care este mai probabil să afecteze sănătatea acestor organe, și anume pietrele la rinichi. Deși sunt de obicei dureroase și rareori necesită intervenție chirurgicală, deoarece majoritatea pacienților reușesc să elimine pietrele prin urină, pietrele la rinichi se pot forma atunci când există un dezechilibru în compoziția chimică a urinei, ceea ce duce la lipirea anumitor minerale și săruri și la formarea unor mase solide.

Pot fi cauzate de anumite afecțiuni medicale

Ele pot fi cauzate, de asemenea, de dietă, de anumite afecțiuni medicale, de excesul de greutate corporală și de anumite suplimente și medicamente, printre altele.

Mărimea și forma acestor mase renale variază, cu cât sunt mai mari, cu atât mai multă durere și disconfort provoacă; pot fi la fel de mici ca un grăunte de nisip sau la fel de mari ca un bob de mazăre. Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK) notează că, în foarte rare ocazii, acestea pot fi de mărimea unei mingi de golf. Textura poate fi netedă sau neregulată, iar culoarea poate fi galbenă sau maro.

De fapt, în cele mai multe cazuri, pietrele sunt expulzate de organism în mod natural și fără intervenția unui profesionist din domeniul sănătății; cu toate acestea, unele dintre ele au tendința de a se bloca în tractul urinar și atunci profesionistul trebuie să intervină prin endoscopie sau intervenție chirurgicală.

Atunci când vă confruntați cu o astfel de problemă, este important să consultați un medic pentru a diagnostica tratamentul care trebuie urmat.

Pe lângă aceasta, medicina tradițională oferă multiple tratamente la domiciliu bazate pe plante medicinale sau pe consumul constant al anumitor alimente care favorizează expulzarea lor. Din acest motiv, este foarte important să se mențină un stil de viață sănătos, pentru a preveni apariția unor boli legate de acestea. Dieta și exercițiile fizice sunt necesare pentru a le menține sănătoase.

Printre cele mai recomandate indicații pentru a avea grijă de rinichi se numără consumul unor cantități reduse de sare, evitarea produselor foarte procesate și neabuzul de produse lactate, acestea din urmă pentru că pot duce la apariția calculilor biliari și a insuficienței renale.

Din acest motiv, medicii recomandă folosirea apei pentru a curăța organul, deoarece consumul acesteia ajută la eliminarea elementelor nocive din organism prin urină.

Fructul care ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi

Există, de asemenea, un fruct care aduce beneficii sănătății rinichilor și a organismului în general. Este vorba despre lămâie, o sursă naturală puternică de vitamina C, un antioxidant esențial pentru întărirea sistemului imunitar.

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA), sucul de lămâie furnizează aproximativ 30% din doza zilnică recomandată de vitamina C la 100 de grame consumate. Vitamina C nu numai că ne ajută să ne protejăm organismul împotriva infecțiilor și bolilor, dar favorizează și absorbția fierului și contribuie la producerea colagenului, care este vital pentru sănătatea pielii și a țesuturilor.

Potrivit site-ului 20 Minutos, pe lângă multiplele beneficii ale acestui citrice, are o funcție puternică la nivelul rinichilor, deoarece conține citrat, „care este o substanță chimică ce previne formarea pietrelor de calciu. De asemenea, citratul poate sparge pietrele mici, ceea ce permite ca acestea să fie expulzate mai ușor. Desigur, aveți nevoie de o mulțime de lămâi pentru a le elimina, dar sucul de lămâie este o alternativă bună.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel