luni, martie 27, 2023

Consumul de fructe ar putea încetini ritmul în care zahărul este absorbit în organism, a declarat un expert.

Persoanele care trăiesc cu diabet au un nivel ridicat de zahăr în sânge. În funcție de tipul de diabet pe care îl au, acest lucru se va întâmpla din diferite motive. La diabeticii de tip 1, acest lucru apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele care produc insulina.

În schimb, în cazul diabetului de tip 2, acest lucru se întâmplă dacă organismul nu produce suficientă insulină sau dacă celulele organismului nu reacționează la insulină.

Te-ar mai interesa: Iată care sunt obiceiurile care te îngrașă fără să...

În orice caz, diabeticii sunt încurajați să respecte o dietă sănătoasă și echilibrată.

Aceasta înseamnă evitarea alimentelor bogate în zahăr, grăsimi și sare, consumând în același timp multe fructe și legume, proteine și anumiți carbohidrați cu amidon.

Un fruct în special ar putea fi deosebit de benefic pentru diabetici.

Nutriționist Orley Kutner a recomandat adăugarea de okra la mese.

„Okra (sau degete de doamnă) conține un tip special de fibră insolubilă care poate ajuta la stabilizarea glicemiei prin încetinirea vitezei de absorbție a zahărului din intestine.

Te-ar mai interesa: Horoscop 27 martie – 2 aprilie. Se anunță no...

„Acesta a fost folosit în mod tradițional ca tratament pentru diabet, iar studiile clinice recente pe oameni au arătat rezultate promițătoare.

„Adăugați-o în supe, tocănițe și curry, sau tăiați-o mărunt, puneți-o la înmuiat peste noapte și beți apa dimineața (nu încercați acest lucru dacă luați medicamente pentru diabet).”

Okra este populară în diferite bucătării, inclusiv în bucătăria caraibiană, creolă, cajun și indiană, dar poate fi cumpărată și din România.

Te-ar mai interesa: Rugăciune către Sfânta Muceniţă Matrona din Tesalo...

Deși, din punct de vedere tehnic, este un fruct, apare și este folosit mai mult ca o legumă în cadrul gătitului.


Ce spune cercetarea?

Diferite studii au luat în considerare efectele okra asupra nivelului de zahăr din sânge.

Unul dintre acestea, publicat în revista Phytotherapy Research în 2020, a testat utilizarea pulberii de okra pe 60 de diabetici de tip 2.

Participanții au fost împărțiți în grupuri, unul dintre ei primind 10 grame de pudră de okra amestecată în 150 g de iaurt, iar celălalt primind doar 150 g de iaurt.

Te-ar mai interesa: Pericolul din farfurie: fructele și legumele cu ce...

Ambele grupuri au mâncat acest produs la prânz și la cină în fiecare zi, timp de opt săptămâni.

Studiul a arătat că: „opt săptămâni de consum de okra au dus la o scădere semnificativă a modelului homeostatic de evaluare a rezistenței la insulină a glucozei plasmatice la post, a indicelui cantitativ de verificare a sensibilității la insulină, a triacilglicerolului, a colesterolului total, a colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută și a raportului LDL-C/colesterol lipoproteic cu densitate ridicată (HDL-C)”.

Te-ar mai interesa: Rețeta care te vindecă de multe probleme, pe care ...

Acesta a concluzionat: „Studiul de față sugerează că consumul de okra poate determina îmbunătățiri ale profilului lipidic, precum și ale markerilor glicemici, în rândul pacienților cu diabet de tip 2.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private