Sari la conținut

Fructul delicios ce alungă oboseala şi protejează creierul. Previne apariţia cancerului şi a bolii Alzheimer

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un fruct te poate ajuta să scapi de oboseala cronică, dar şi de alte probleme medicale, datorită numeraoselor sale beneficii pentru organism.

Este vorba despre zmeură, care abundă în minerale şi antioxidanţi. Acest fruct conţine magneziu, calciu şi fier, precum şi în diferite vitamine (25 mg de vitamina C la 100 g). Însă, atenţie, este destul de perisabil şi se poate păstra în frigider cel mult două-trei zile!

Conţinut ridicat de fibre

Se crede că acest fruct s-a răspândit în Europa datorită romanilor, dar grecii îl savurau încă de acum peste 2.000 de ani. Zmeura a fost prezentă în cărțile românești de bucate încă de acum peste un secol, fie că era vorba despre „crema vrăjită” (care era un fel de spumă ce se punea „la gheață”) sau despre „budinca de smeură” (la care se fierbea 600 g de sirop de zmeură și se puneau și migdale, dar și felii de pâine muiate în lapte).

Potrivit nutriţioniştilor, fructul are un conţinut ridicat de fibre, fiind recomandat ca remediu împotriva constipaţiei. Zmeura este benefică împotriva oboselii şi pentru o mai bună digestie. Fiind hipocalorică (38 kcal/1– g), se recomandă consumul acesteia la deserturile uşoare, potrivit antena3.ro.

sursa foto: Photomailbox

Bogat în acid elagic

Conţinutul bogat în magneziu şi fier fac ca zmeura să fie un bun remediu natural împotriva oboselii. În plus, este cel mai bogat fruct în acid elagic, polifenol antioxidant care contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer.

Antocianinele (antioxidanţi) pe care le conţine zmeura constituie un ajutor important împotriva îmbătrânirii pielii, ameliorând elasticitatea şi densitatea acesteia. Zmeura contribuie şi la reducerea roşeţii prin întărirea rezistenţei micilor vase sanguine ale epidermei.

Principalele proprietăți benefice 

  • Adjuvant în detoxifierea și tonifierea organismului
  • Îmbunătățește digestia și normalizează tranzitul intestinal
  • Stimulează întărirea sistemului imunitar
  • Contribuie la limitarea efectelor stresului oxidativ
  • Stimulează eliminarea excesului de apă pe cale renală și sudoripară
  • Contribuie la reducerea stărilor de oboseală.

O ceașcă de zmeură oferă aproximativ 65 de calorii și 15 grame de carbohidrați, dintre care 8 miligrame sunt fibre. Zmeura se poate integra într-o mulţime de rețete, fie smoothie-uri, adăugate în iaurt, salate de fructe ori consumate ca atare.

Previne cancerul şi boala Alzheimer

Mai multe studii au arătat că o dietă ce include consumul de zmeură, precum și cel al altor fructe de pădure, cum ar fi afine sau mure, contribuie la prevenirea creșterii tensiunii arteriale și a anumitor tipuri de cancer.

Zmeura promovează absorbția fierului, prevenind problemele de anemie. Polifenolii prezenți în zmeură ajută şi la prevenirea leziunilor cerebrale și a pierderii memoriei asociate cu vârstă, deoarece îmbunătățesc circulația sângelui la nivel cerebral, reduc stresul oxidativ și inflamatia, promovează concentrarea și, de asemenea, împiedică apariția bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. În plus, aportul de vitamina C din zmeură ajută la încetinirea îmbătrânirii premature a pielii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel