Sari la conținut

Fructul ieftin care reglează tensiunea arterială și acidul uric

acidul uric
Sursă foto: pixbay.com

Tensiunea arterială se referă la măsurarea forței exercitate de sânge asupra pereților arterelor. Atunci când această valoare depășește 130/80 mm Hg, se poate declanșa hipertensiunea arterială, care este o afecțiune ce implică niveluri modificate ale tensiunii arteriale în sânge.

Potrivit informațiilor furnizate de Fundația pentru Inimă, această afecțiune pune o presiune mai mare asupra inimii, care răspunde prin creșterea masei musculare pentru a face față acestui suprasolicitare. Merită menționat faptul că, la pacienții care au avut deja o problemă cardiovasculară, hipertensiunea poate intensifica daunele, ceea ce poate duce la boli precum ateroscleroza sau infarctul miocardic.

„Atunci când arterele devin rigide și se îngustează, alimentarea cu sânge devine insuficientă, ceea ce duce la infarcte cerebrale (accident vascular cerebral sau accident vascular cerebral ischemic). De asemenea, tensiunea arterială ridicată poate provoca ruperea unei artere și duce la hemoragie cerebrală (accident vascular cerebral sau accident vascular cerebral hemoragic)”, explică organizația.

Printre simptomele care pot fi declanșate de hipertensiunea arterială se numără rigidizarea arterelor care alimentează cu sânge rinichii. Acest lucru poate afecta și rinichii în sine, ceea ce poate duce la insuficiență renală care poate necesita dializă. Având în vedere gravitatea acestei patologii, experții recomandă atenuarea ei printr-o alimentație sănătoasă, precum și prin bune obiceiuri de viață, cum ar fi renunțarea la fumat și la consumul excesiv de alcool.

Fructul care reglează tensiunea arterială și acidul uric

În ceea ce privește alimentația, experții în sănătate recomandă consumul anumitor fructe care pot fi ieftine și care favorizează sănătatea cardiovasculară în general. Unul dintre acestea este căpșuna, un aliment bogat în vitamina C, potasiu, fibre, acid folic și care conține proprietăți antioxidante și diuretice. Ca atare, conținutul său de vitamine ajută la protejarea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi și, la rândul său, ajută la îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge.

Potasiul, care este un mineral esențial pentru organism și este responsabil pentru reglarea tensiunii arteriale, contribuie la relaxarea pereților vaselor de sânge, ajutând astfel la menținerea sub control a tensiunii arteriale. Aportul său de fibre în organism este benefic pentru digestie, ceea ce ajută la menținerea unor niveluri sănătoase de colesterol în sânge.

Pe de altă parte, căpșunile au și un efect diuretic asupra organismului, deoarece favorizează eliminarea lichidelor și a sării prin urină. Potrivit portalului web La Vida Lucida, „acest efect poate fi benefic pentru cei care suferă de hipertensiune (tensiune arterială ridicată) și de niveluri ridicate de acid uric”.

În ceea ce privește acest ultim beneficiu în organism, căpșunile ajută la atenuarea problemelor de sănătate care apar din cauza nivelului ridicat de acid uric din organism, datorită capacității lor diuretice care permite ca excesul acestei substanțe să fie eliminat într-un mod sănătos.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel