vineri, ianuarie 22, 2021
Elena Oceanu

Avocado este un fruct cu multiple proprietăți pentru organism, despre care se spune că este unul dintre cele mai hrănitoare din lume, ce conține grăsimi, vitamine, minerale și fibre, un fruct care nu este acid, nici alcalin și care se digeră repede.

Este o sursă bogată în vitamina E, potasiu, vitamine din grupul B, vitamina K, acidul folic, vitamina C și fibre. Conține mai mult potasiu decât bananele. În plus, mai conține mici cantități de magneziu, mangan, cupru, fier, zinc, fosfor, vitamina A. Acest fruct conține grăsimi mononesaturate, care dau o senzație de sațietate de lungă durată și “învață” organismul cum să transforme grăsimea în energie. În plus, avocado conține L-carnitină, un aminoacid care contribuie la realizarea acestui proces.

Îl putem consuma ca atare sau îl putem adăuga în salate, sosuri, pastă, în amestecuri de fructe dar și în alte preparate. Pulpa sa are o textură cremoasă, ce poate fi combinată ușor cu diverse alte ingrediente. Nutrienții din avocado se pot oxida destul de repede după decojire, dar dacă se adaugă zeamă de lămâie viața lor se prelungește semnificativ.

Studii recente arată că fructele de avocado incluse într-un regim alimentar sănătos reduc nivelul colesterolului de tip LDL (lipoproteine cu densitate scăzută), reduc semnificativ nivelul colesterolului total și nivelul trigliceridelor sanguine cu până la 20%.

Potasiul este un nutrient de care majoritatea oamenilor duc lipsă. Acesta ajută la menținerea activității electrice la nivel celular și participă la diverse funcții importante. Fructele de avocado sunt o sursă generoasă de potasiu, prin care contribuie la reducerea tensiunii arteriale, un factor major de risc pentru infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și insuficiența renală.

Este plin de acizi grași nesaturați, benefici pentru inimă. Majoritatea grăsimilor din fruct sunt reprezentate de acidul oleic, un acid gras mononesaturat, care este, de asemenea, principalul component al uleiului de măsline, considerat a fi artizanul unora dintre efectele sale benefice. Acidul oleic a fost asociat cu reducerea inflamației în corp și s-a dovedit a avea o influență pozitivă asupra unor gene legate de cancer.

Fibrele sunt alte componente benefice găsite în cantități relativ mari în avocado. În acest sens, consumul de avocado poate contribui la pierderea în greutate, reducerea cantității de zahăr în sânge, dar și a riscului pentru mai multe boli. Este indicat persoanelor cu diabet și hiperglicemie.

Grăsimile din avocado ajută la absorbția nutrienților din alte alimente vegetale. Un studiu a arătat că adăugarea de avocado sau ulei de avocado la salată poate crește absorbția substanțelor antioxidante cu 2,6 până la 15 ori.

Furnizează antioxidanți puternici care protejează ochii, printre aceștia numărându-se luteina și zeaxantina. Studiile au demonstrat că aceste două substanțe se asociază cu un risc redus de cataractă și degenerescență maculară.

Avocado se folosește la măștile pentru față, care revigorează tenul și îl fac să pară mai tânăr. Are efecte antiîmbătrânire, reduce iritația, petele provocate de soare, coșurile, ajută la producerea colagenului atât de necesar tenului, etc. Este o veritabilă și importantă plantă pentru industria cosmetică cât și farmaceutică, alături de Aloe Vera.

Sursa de carotenoizi, fitosteroli, tocoferoli, luteina ajută în prevenirea și combaterea cancerului de sân, de prostată și bucal. Consumul de avocado duce la stoparea creșterii și dezvoltării celulelor canceroase, împiedicând astfel apariția cancerului.

Avocado este bogat în Omega 9 (acid oleic), un acid gras esențial pe care corpul îl poate produce în cantități limitate și care este benefic, printre altele, pentru rolul său antiinflamator. Anumite componente din uleiul de avocado sunt utile pentru sănătatea articulațiilor.

De asemenea, contribuie la întărirea oaselor și asigură întărirea suprafeței dinților. Avocado are efect în stoparea mirosului neplăcut al gurii.

Conținutul de acid folic din avocado ajută la dezvoltarea creierului și a țesuturilor, mai ales în etapele de creștere rapidă a celulelor. Nu doar că ajută la dezvoltarea creierului în perioada copilăriei, dar contribuie și la menținerea sănătății creierului. De aceea, avocado este introdus și în alimentația copiilor.

Consumul de avocado duce la stimularea memoriei, ceea ce îl recomandă pentru consum tinerilor și persoanelor aflate în situații și perioade de efort intelectual susținut, datorită bogăției sale în magneziu și fosfor.

Piureul de avocado este indicat spre consum mai ales de către invalizi, convalescenți și copiii bolnavi, deoarece grăsimile din avocado sunt ușor de digerat și conțin substanțe antifungice și antibacteriene.

Nu se recomandă congelarea preparatelor cu avocado. Coaja trebuie curățată cât mai aproape de fruct, pentru că acolo este zona unde găsim o concentrație mare de antioxidanți și vitamine. Dacă este amar, înseamnă că nu este copt.