Sari la conținut

Fumatul provoacă 20% dintre cazurile de cancer care apar anual

Fumatul nu provoacă doar cancer de plămâni şi laringe, ci şi 20% dintre numărul total al cazurile de cancer care apar în fiecare an – dintre care aproximativ 40.000 în Spania – după cum indică o cercetare a Institutului catalan de oncologie.

Studiul constată, pe baza unei cercetări efectuate pe un eşantion de peste 440.000 de persoane, pe durata unei perioade medii de 11 ani, că fumatul provoacă 80% dintre tumorile de la plămâni şi laringe, şi între 20% şi 50% dintre celelalte tumori respiratorii, digestive sau ale tractului urinar. Din eşantionul menţionat, peste 14.000 de persoane au dezvoltat, în perioada menţionată, o tumoare legată de fumat.

Provocate direct de fumat sunt 25% dintre formele de cancer la ficat, 14% dintre cele de la ovare şi 8% dintre cele de rinichi, mai arată studiul – ale cărui concluzii au fost prezentate joi de Institutul menţionat, cu ocazia Zilei mondiale împotriva tutunului, care este marcată vineri, 31 mai.

Citeste si:

În Spania apar în fiecare an aproximativ 200.000 de noi cazuri de cancer, iar cercetătorii estimează că aproximativ 40.000 dintre acestea sunt provocate direct de tutun şi fumat. În opt ţări europene – Italia, Spania, Marea Britanie, Olanda, Grecia, Germania, Suedia şi Danemarca – fumatul este responsabil pentru apariţia a aproximativ 270.000 de noi cazuri de cancer, mai arată concluziile studiului.

Acesta face parte dintr-un proiect european de cercetare asupra cancerului şi nutriţiei, efectuat asupra persoanelor provenite din 10 ţări europene, recrutate în anii 90, şi urmărite de-a lungul timpului – cu observaţii asupra stilului de viaţă, obiceiurilor alimentare, exerciţiilor fizice sau consumului de tutun

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.