Sari la conținut

Fumezi, ai 35 de ani și iei anticoncepționale? Iată la ce riscuri te supui!

studiu despre anticonceptionale
Sursa foto: doctorulzilei
Culorile medicamentelor influențează eficacitatea

Cele mai cunoscute medicamente la nivel mondial, anticoncepționalele orale sunt luate de o mulțime de femei și adolescente. Deși sunt prezentate ca o metodă inofensivă, din cauza numeroaselor efecte secundare, anticoncepționalele orale nu sunt bune pentru toate femeile. De exemplu, în prezența anumitor afecțiuni sau a unor factori de risc, anticoncepționalele pot duce la efecte adverse severe.

Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen și progesteron sintetic. Efectul contraceptiv este datorat inhibării ovulației. Ele modifică învelișul intern al uterului, denumit și endometru, iar implantarea este aproape nulă.

Principalele riscuri ale utilizării de contraceptive orale:

Medicii atrag atenția că principalele efecte secundare administrării contraceptivelor orale sunt: sângerare intermenstruală, amenoree post-medicație, modificări ale secreției cervicale, anumite infecții vaginale,  candidoză, secreție la nivelul sânilor, greață, vomă, eritem, urticarie, disconfort al corneei dacă femeia în cauză folosește lentile de contact, dureri de cap, migrene, retenția lichidelor și nu în ultimul rând, modificări ale greutății corporale. De asemenea, printre efectele neplăcute ale utilizării anticoncepționalele se regăsesc și contactele sexuale dureroase, orgasmele diminuate în intensitate sau inexistente și scăderea libidoului.

Contraceptivele orale pot duce însă și la efecte adverse severe, care pot periclita sănătatea femeii: colelitiază, icter colestatic, tromboza, creșterea tensiunii arteriale, migrene, toleranța redusa la glucoză.

Conform ultimelor studii efectuate, se constată o rată semnificativ crescută a deceselor prin efectele secundare cardiovasculare și cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac și hemoragii cerebrale, în cazul femeilor care folosesc anticoncepționale fața de cele care nu le folosesc.

Riscul administrării contraceptivelor orale crește semnificativ o dată cu înaintarea în vârstă și la femeile fumătoare. Dacă ai peste 35 de ani, iar pilulele care conțin estrogen mai bine întreabă medicul ginecolog înainte de a le lua.

De exemplu, susțin specialiștii, dacă o femeie care are peste 35 de ani și este fumătoare ia anticoncepționale ce conțin estrogen, ea este supusă riscului de a face tromboze, accidente vasculare și infarct miocardic, boală coronariană ischemică, cancer hepatic, boli hepatice active, cancer de sân.

De aceea, dacă ai peste 35 de ani, ai indicele de masă corporală ridicat, ai hipertensiune arterială, boli de inimă sau de ficat este bine să iei în calcul altă metodă de contracepție. De exemplu, poți utiliza contraceptive locale care se pot utiliza fără un consult medical în prealabil. De asemenea, poți discuta cu medicul tău ginecolog despre montarea unui sterilet sau a altei metode de protecție.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: