duminică, septembrie 19, 2021

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihălţan, a declarat că ‘fumatul la mâna a treia’, ceea ce înseamnă fumul de ţigară din podele, ziduri, haine, poate

influenţa riscul de cancer pulmonar.
‘La fumătorii pasivi depinde de spaţiul în care se produce, numărul de fumători, numărul de ţigări fumate şi în măsură foarte mică, de ventilaţie. Deci, în funcţie de această expunere, la cancerul bronhopulmonar poate să crească cu 30 până la 50 % acest risc de a face un cancer ca fumător pasiv. Dar acum, în ultimul timp, marota în zona asta este fumatul la mâna a treia. Fumatul la mâna a treia înseamnă tot ce intră în podele, ziduri, haine, care şi aceea creează o expunere suplimentară’, a spus preşedintele SRP.
Potrivit profesorului doctor

Florin Mihălţan, fumatul pasiv ‘dă foarte multe limfoane şi leucemii la copii.’
Persoanele care nu fumează trebuie să aibă grijă din ce familie fac parte. Un nefumător are un risc mai mare de a face cancer pulmonar, dacă bunicul său a fost fumător, potrivit doctorului Dorin Vancea, Preşedintele Secţiunii de Cancer Bronhopulmonar al SRP.
‘Mai e un lucru şi mai interesant. Deci efectul fumatului se transmite şi la a doua generaţie. Deci, bunicul dumneavoastră a fumat, mama nu a fumat, dumneavoastră nu fumaţi, dar impactul fumatului bunicului se transmite şi la dumneavoastră

prin modificările epigenetice. Deci lucrurile sunt extrem de complicate şi extrem de grave sub aspectul fumatului’, a declarat acesta într-o conferinţă de presă.

România, alături de celelalte ţări din Estul Europei, ocupă primele locuri privind numărul de bolnavi de cancer bronhopulmonar, conform doctorului Dorin Vancea. El a precizat că la noi incidenţa cancerului pulmonar este de 40 % la mia de locuitori.

Ultimele stiri