Sari la conținut

Funcţia de manager/ şef de secţie spital este sau nu compatibila cu cea de administrator al unei societati comerciale? Instanța supremă va da verdictul

Avand in vedere Legea 95/2006 privind reforma in Ministerul Sanatatii, Inalta Curte de Casatie și Justiite terbuia să stabileasca mecanismul procedura în interesul legii dacă funcția de manager persoana fizica de spital public/ sef sectie din spitalul public este sau nu compatibila cu cea de administrator al unei societati comerciale.

Astfel, completul de judecata a stabilit urmatoarele:

„Admite recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea unitară a dispozițiilor art. 178 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv art. 180 alin. (1) lit. b) din acelaşi act normativ, forma în vigoare până la data de 31 august 2015 – data republicării legii, funcţia de manager de spital public persoană fizică/şef de secţie din spital public este incompatibilă cu cea de administrator al unei societăți dintre cele prevăzute de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”.

Citeste si:

Recursul în interesul legii a fost declarat de Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, problema de drept privind, în esență, regimul incompatibilităților reglementat de dispozițiile art. 178 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Era astfel necesar a se stabili prin mecanismul procedural al recursului în interesul legii dacă funcția de manager persoană fizică de spital public/ șef de secție din spital public este sau nu incompatibilă cu cea de administrator al unei societăți comerciale, potrivit justnews.ro.

În urma verificării jurisprudenţei, Ministerul Public constatase că în această problemă de drept s-au conturat două opinii, astfel:

  • Într-o primă orientare s-a reținut existența stării de incompatibilitate între calitatea de manager persoană fizică de spital public/ șef de secție al unui spital public și cea de administrator al unei societăți comerciale, dat fiind faptul că funcția de manager și cea de administrator implică, în esență, același tip de activitate, respectiv activitatea de conducere, gestionare și control, ținându-se seama, totodată, de scopul urmărit de legiuitor în reglementarea regimului incompatibilităților.
  • În cea de-a doua orientare jurisprudențială s-a statuat că nu există incompatibilitate între funcția de manager persoană fizică de spital public/șef de secție al unui spital public și cea de administrator al unei societăți comerciale, argumentele invocate vizând sensul diferit din punct de vedere juridic al celor două noțiuni (cea de ”manager” și cea de ”administrator”) – cu aplicarea principiului legislativ al unității terminologice reglementat de dispozițiile art. 37 din Legea nr. 24/2000, potrivit cărora ”în limbajul normativ aceleași noțiuni se exprimă prin aceiași termeni”: câmpul de aplicare diferit al celor două noțiuni (sistemul public – pentru funcția de manager și cel privat – pentru cea de administrator) și regimul strict de interpretare a legii în materia incompatibilităților; în argumentarea acestei opinii s-a apreciat că noțiunile de ”manager” și de ”administrator” nu se suprapun, sfera incidenței stării de incompatibilitate fiind restrânsă numai la sectorul public.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.