Sari la conținut

Gabriel Diaconu pune punctul pe i. Cineva ar trebui să iasă cu o trompetă și să spună: Pandemia s-a terminat! Vă dorim bună ziua

Gabriel Diaconu pune punctul pe i. Cineva ar trebui să iasă cu o trompetă și să spună: Pandemia s-a terminat! Vă dorim bună ziua

Există un confort aparent mental care, la nivel macro, ne ajută să facem față perioadei stresante și cu totul ieșită din comun pe care o traversam cu toții. Invitat în emisiunea Marius Tucă Show, medicul psihiatru a creionat starea mentală a lumii în acest moment.

„Există un gradient. Sunt zone în care e pace și prietenie, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, și sunt alte zone care sunt în iad. Nu-i o schimbare dramatică. Noi poate vedem fragmente din ea. Există o teorie a hiperobiectelor, interesantă matematic, și care spune că de la un punct încolo, mintea umană nu poate să cuprindă ordine de mărime.

Noi nu putem cuprinde un ordin de magnitudine de miliarde de oameni. Și-atunci tindem să o ducem către o zonă cât de cât confortabilă, fie prea mare, fie prea mică. E paradoxul extremelor. Sunt oameni pentru care globul pământesc este interminabil și plat. Și sunt oameni pentru care este o biluță albastră, unde acum strănută cineva în Shanghai și în câteva zile tușește cineva în Siria”, a declarat medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Lumea de azi e un conflict între un lac și un puț

Întrebat cum ar deosebi etapele importante prin care am trecut în ultimii ani (înaintea pandemiei, în timpul pandemiei, după pandemie, în timpul războiului), prin prisma cazurilor cu care se confruntă ca medic psihiatru, Gabriel Diaconu a dat un răspuns plastic: „Este un conflict într-un lac și un puț”.

„La un moment dat eram încântat de lumea care era înainte de pandemie și care nu va mai fi niciodată la fel după pandemie, în contextul în care pandemia a fost un punct transformativ. N-am anticipat încotro se vor duce lucrurile. Și cred că am ieșit mai bine decât gândeam la început, vizavi de reziliență sau vizavi de felul în care oamenii pot să înregistreze un nou patogen, să se descurce, să se chinuie, să se vaccineze”, a subliniat Diaconu.

Gabriel Diaconu pune punctul pe i. Cineva ar trebui să iasă cu o trompetă și să spună: Pandemia s-a terminat! Vă dorim bună ziua

Este momentul ca specialiștii să iasă în față și să anunțe răspicat că pandemia s-a terminat. În opinia psihiatrului acest anunț este necesar pentru starea mentală a oamenilor.

„Problema, după cum rezultă din aprecierile ulterioare, nu inițiale, este că pare că am început un fenomen pe care nu prea ne pricepem să-l terminăm.

Sistemele sanitare au devenit cumva competente și compliante la tot ce vine către ele. Carevasăzică, cineva ar trebui să iasă cu o trompetă și să spună: „De-acum înainte este o problemă de sănătate publică, fără doar și poate, dar pandemia s-a terminat! Vă dorim bună ziua”

E nevoie în psihologie de punctul ăla, pentru omul de rând. Motivul pentru care anumite lucruri nu se fac are de-a face cu hamul pe care ți-l pui într-o criză internațională. Sunt, pur și simplu, prea mulți actori la masă”, a mai spus Gabriel Diaconu, la Marius Tucă Show.

Sunt oameni care au văzut moarte cât pentru două vieți împrejurul lor

Ce a însemnat pandemia, prin prisma deciziilor luate la nivel mondial, în mare măsură identice?

„În momentul de față, privind în urmă, ce-am câștigat au fost, probabil, câteva sute de mii de vieți salvate, per țară, dacă nu mai bine. Și asta oricând, mie personal îmi dă tihnă, eu mă culc noaptea liniștit, dorm bine. O viață de om nu se poate măsură, din niciun punct de vedere, în raport cu retorica publică sau politică.

Ce-am sacrificat pentru aceste vieți este sănătatea mentală a populației. Și cei care au trăit, bolnavi sau nu, și cei care au privit, bolnavi sau nu. Și niciuna dintre țări, aici nu vorbesc de România, n-a avut un plan anticipativ vizavi de cum o să ne descurcăm noi cu psihologia omului de rând, când o să iasă zdruncinat din niște ani.

Eu încă văd la clinică oameni care au sechele ale bolii. Eu sunt psihiatru, vorbesc doar de bucățica mea. Sunt sechele neuro-psihiatrice pe care le are infecția. Asta direct. Indirect pentru că sunt oameni care au stat în terapie intensivă, sunt oameni care au văzut moarte cât pentru două vieți împrejurul lor. Sunt oameni care n-au avut acces la sistem și-au stat acasă cu un concentrator. Și astfel de povești ani la rând se vor tot spune. Asta e moștenirea unei pandemii”, a concluzionat Diaconu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel