Categories: Ştiri sănătate

Gândaci și muște într-una din băuturile iubite de români. Unii o consumă chiar și zilnic

Insectele sunt considerate de mult timp o delicatesă în unele zone ale lumii: consumul de omizi, termite, greieri și gărgărițe de palmier este ceva obișnuit în țări precum Uganda, Congo și Camerun, iar insectele rămân, de asemenea, un aliment tradițional în culturile din Asia și America Latină.

Și, deși prietenii noștri cu șase picioare nu apar în mod obișnuit în meniu, noi cercetări au descoperit că urme de insecte ar putea să se ascundă printre alimentele de bază din cămara dumneavoastră – chiar și acea ceașcă de ceai de mușețel care vă liniștește înainte de culcare ar putea adăposti rămășițele unei creaturi înfricoșătoare.

Sursă foto: Getty Images

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Trier din Germania a identificat peste o mie de specii de insecte, păianjeni, acarieni și alte insecte – pur și simplu din ADN-ul pe care îl lasă în urma lor într-o ceașcă de ceai.

Folosind o nouă metodă de analiză a ADN-ului, echipa de cercetători a adunat ADN-ul de mediu al artropodelor din ceaiuri uscate și ierburi uscate care se găsesc în mod obișnuit în supermarketuri – mușețel, mentă, ceai și pătrunjel. Artropod se referă la un animal nevertebrat din phylum Arthropoda, cel mai mare phylum din regnul animal, care include păianjeni, acarieni, insecte, centipede și miriapode.

Cercetările lor, care au fost publicate în revista științifică Biology Letters, au identificat mai mult de o mie de specii de artropode diverse.

Fiecare organism lasă urme ale ADN-ului său în mediul înconjurător

Printre speciile pe care le-au găsit se numără unele care sunt cunoscute ca fiind dăunători în agricultură. Autorii spun că această metodă de analiză ar putea fi folosită pentru a depista originea materialului vegetal ilegal confiscat de vameși. De asemenea, tehnica ar putea fi folosită pentru a detecta dăunătorii agricoli, pentru a monitoriza artropodele și interacțiunile artropode-plante – și pentru a monitoriza diversitatea de insecte.

„Fiecare organism lasă urme ale ADN-ului său în mediul înconjurător, așa-numitul ADN de mediu sau eADN”, au declarat cercetătorii.

„eDNA poate fi îmbogățit și secvențiat, permițând cercetătorilor să caracterizeze comunitățile biologice fără a fi nevoie să colecteze specimene reale.

„Aici, prezentăm o abordare nouă pentru a recupera eADN-ul artropodelor din materialul vegetal uscat. Din diverse ceaiuri și plante aromatice produse în comerț, am recuperat diverse comunități de artropode care totalizează peste o mie de specii”.

Recent Posts

HOROSCOP 4 mai 2024. O ZODIE înfruntă dificultăţi mari!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…

3 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

3 ore ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

4 ore ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

4 ore ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

5 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic