Sari la conținut

Gastroenterolog: Opt alimente care reduc riscul de cancer intestinal

durere
sursa foto: arhiva doctorul zilei
alimente care cresc riscul de constipație

Deși cancerul intestinal reprezintă o perspectivă descurajantă, cercetările continuă să sugereze că riscul de a suferi de această afecțiune potențial mortală poate fi modificat.

Una dintre cele mai puternice arme pe care le puteți adăuga la arsenalul dumneavoastră de protecție împotriva acestui tip de cancer este o dietă sănătoasă.

Din fericire, un gastroenterolog a dezvăluit opt alimente vegetale puternice care ar putea face acest lucru cu brio.

Dr. Joseph Salhab a accesat TikTok-ul său pentru a enumera alimentele cu un conținut ridicat de antioxidanți, pline de fibre și prebiotice, pentru a vă menține stomacul sănătos.

Antioxidanții care se găsesc în fructe și legume ajută la întârzierea sau chiar la prevenirea deteriorării celulelor, contribuind la un risc mai mic de apariție a tuturor tipurilor de cancer.

Potrivit Bowel Cancer UK, fibrele sunt o altă parte importantă a unei diete sănătoase pentru intestine, deoarece acestea fac ca totul să se deplaseze ușor prin sistemul digestiv.

Când vine vorba de prebioticele care stimulează bacteriile intestinale sănătoase, cercetările abia încep să apară.

Dar o trecere în revistă a studiilor actuale, publicată în revista Frontiers in Immunology, sugerează că un microbiom intestinal sănătos ar putea fi crucial, deoarece regiunea colorectală este un loc în care schimbările în microbiota intestinală pot influența direct organele.

Cercetătorii au creionat că se consideră că cancerul intestinal este afectat de microbiomul intestinal mai mult decât alte tumori. Mai mult, studiile privind microbiomul intestinal au arătat că un dezechilibru în compoziția bacteriană din intestin a apărut mai frecvent la persoanele cu cancer intestinal decât la persoanele sănătoase.

Acest lucru ar putea sugera că întărirea intestinului cu prebiotice și alimente fermentate ar putea fi de ajutor, dar în prezent sunt necesare cercetări suplimentare.

Cu toate acestea în minte, medicul a recomandat următoarele opt alimente.

1. Merele

Dr. Salhab a explicat că fructele crocante sunt un „prebiotic incredibil” și, de asemenea, adaugă fibre în dieta dumneavoastră, ceea ce ajută la scăderea riscului de cancer intestinal.

2. Afinele

Încărcate cu „antioxidanți unici”, micile alimente acide pot ajuta la creșterea bacteriilor intestinale benefice.

3. Rodii

Rodia conține un antioxidant puternic, cunoscut sub numele de acid elagic, care oferă „proprietăți anticancerigene”, potrivit gastroenterologului.

4. Zmeură

Boabele roșii nu pot adăuga doar fibre în alimentația ta, ci și vitamina C și compuși vegetali puternici, elagitanini și uroliți.

5. Sfecla roșie

Bogată în antioxidanți care au proprietăți anticancerigene, cunoscuți sub numele de carotenoizi, umila sfeclă roșie ar putea, de asemenea, să vă ajute să reduceți riscul de cancer intestinal.

6. Cireșe

Cireșele sunt un alt fruct roșu care ascunde niveluri ridicate de compuși vegetali puternici, cum ar fi antocianii și polifenolii, care pot fi benefice pentru stomacul tău.

7. Căpșuni

Următorul fruct recomandat de Dr. Salhab sunt căpșunile datorită conținutului lor de vitamina C și compuși vegetali precum fenolii.

8. Roșiile

Ultimul articol de pe lista de alimente roșii pentru a reduce riscul de cancer intestinal este reprezentat de roșii. Medicul a scris: „Salatele pe bază de roșii pot adăuga în dieta ta pre-biotice și [un antioxidant numit] licopen”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel