Sari la conținut

Incapacitatea unor diabetici de a digera alimentele, semnul acestei boli complicate

Sursă foto: arhiva doctorulzilei,ro

Diabetul zaharat, spun medicii este cea mai frecventă cauză a gastroparezei. Explicația este aceea că diabetul de tip 1 și cel de tip 2 pot duce la deteriorarea nervului vag, atunci când nivelul de glucoză din sânge rămâne ridicat pentru mult timp. Datele statistice arată că aproximativ 50% dintre persoanele care au diabet zaharat dezvoltă la un anumit interval de ani gastropareză, însă simptomele pot varia de la o persoană la alta. 

Altfel spus, gastropareza este o complicație a diabetului zaharat care afectează capacitatea organismului de a digera în mod adecvat alimentele. Specialiștii susțin că gastropareza, denumită popular și golire gastrică întârziată, este o tulburare care încetinește sau oprește mișcarea alimentelor de la stomac la intestinul subțire, chiar dacă nu există blocaj în stomac sau intestine.

Practic stomacul va avea nevoie de un timp mai îndelungat pentru a digera alimentele. Iar dacă mâncarea rămâne prea mult timp în stomac, aceasta poate provoca probleme precum este supraaglomerarea bacteriană, fiindcă mâncarea a fermentat. În felul acesta, pacientul poate să aibă simptome de greața și vărsături.

Însă, de cele mai multe ori, gastropareza diabetică este o tulburare care afectează mai ales pacienții cu diabet zaharat tip 1 și mai rar pe cei cu tip 2.

Deși de cele mai multe ori, gastropareza este asociată cu nivelurile ridicate din sânge, gastropareza diabetică poate evolua chiar și în lipsa glicemiei ridicate.

Care sunt semnele și simptomele gastroparezei diabetice:

  • senzația de greață după masă,
  • vărsături după masă,
  • durere în epigastru,
  • pierdere în greutate inexplicabilă,
  • lipsa poftei de mâncare,
  • pirozis,
  • crampe abdominale,
  • arsuri la stomac,
  • balonare,
  • reflux gastroesofagian,
  • senzația de sațietate de la începutul mesei, înainte de a mânca.

Mai multe investigații pentru diagnostic

Medicul specialist va face următoarele investigații: ecografie digestivă, endoscopie de abdomen superioară, radiografie, scintigrafie de golire gastrică, dar și analize de sânge. Și testul manometriei gastrice ajută la stabilirea diagnosticului.

În ce constă tratamentul:

Primul pas esențial este controlarea nivelului de glucoză din sânge. Tratamentul are și o componentă care vizează respectarea unui regim alimentar. De exemplu, este bine să consumi alimente care au un conținut scăzut de grăsimi, să mănânci 6 mese în loc de 3, porțiile să fie mici, sunt de evitat alimentele crude, băuturile carbogazoase. Consumul de alcool trebuie exclus. Și este posibil ca medicul să recomande și medicație cu rolul de a accelera digestia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel