Sari la conținut

Geert Vanden Bossche, coordonatorul vaccinului Ebola, avertizează: Vaccinarea transformă virusul SARS-CoV-2 în armă de distrugere în masă

Geert Vanden Bossche, coordonatorul vaccinului Ebola, avertizează: Vaccinarea transformă virusul SARS-CoV-2 în armă de distrugere în masă

Geert Vanden Bossche a cerut recent OMS o dezbatere despre programul global de vaccinare pe fondul pandemiei. În opinia sa, trebuia amânat până la evaluarea completă a virusului. Dr. Geert Vanden reamintește că vaccinurile sunt profilactice. Ceea ce înseamnă că sunt destinate utilizării într-un sistem convențional profilactic, nu într-un cadru pandemic.

„Dacă mergi la război, asigură-te că ai arma potrivită la momentul potrivit împotriva unui inamic pe care să-l înțelegi suficient. Acum avem de-a face cu un coronavirus mutant super inteligent, care încearcă să evadeze presiunii imune”, a explicat dr. Geert Vanden.

Dr. Bossche a lucrat mulți ani în cadrul unora dintre marile companii medicale din lume, între care GlaxoSmithKline şi Novartis Vaccines & Diagnostics. A fost coordonator al Programului GAVI (Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare), de vaccinare împotriva Ebola. A fost angajat al fundației Bill & Melinda Gates, în cadrul unui departament care se ocupa de vaccinuri și la Centrul German pentru Cercetarea Infecțiilor (DZIF).

Geert Vanden Bossche: Vaccinarea transformă virusul SARS-CoV-2 în armă de distrugere în masă

Specialistul belgian a avut mai multe intervenții publice în care avertizează asupra riscurilor folosirii vaccinurilor profilactice în timpul pandemiei de coronavirus. Dr. Bossche a adresat o scrisoare deschisă către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), chemând la dialog și intervenție imediată autoritățile, oamenii de știință și experții din întreaga lume.

„Este din ce în ce mai dificil să ne imaginăm că efectele intervenției umane extinse și eronate în această pandemie nu vor șterge de pe fața Pământului părți mari ale populației”, susține Vanden Bossche.

Vaccinarea în plină pandemmie creează mai multe cazuri asimptomatice

Specialistul belgian spoune că dacă se analizează dinamica unei pandemii cauzate de o infecție virală naturală, autolimitată (de exemplu, pandemia de gripă spaniolă în timpul Primului Război Mondial), este evident că, fără intervenția umană, o pandemie duce în final la imunitatea colectivă.

„Deci, înainte de a recomanda administrarea oricărui tip de vaccin anti-covid tuturor, trebuie mai întâi să ne asigurăm că vaccinul va reduce rata morbidității și mortalității sub ratele pe care le-am putea aștepta dacă am lăsa pandemia să își desfășoare cursul natural”, susţine Bossche, potrivit newsweek.ro.

El avertizează că vaccinarea în plină pandemmie creează mai multe cazuri asimptomatice, contribuind la răspândirea virusului, deoarece vaccinurile nu previn infecția și transmiterea. Cel mai riscant este că începându-se vaccinarea pe anumite categorii de persoane vulnerabile, virusul sare la alte categorii considerate mai protejate, se modifică.

Virusul poate deveni apoi endemic, cu manifestări sezoniere, așa cum vedem, de pildă, în cazul virusului gripal.

Pentru ca un vaccin să funcționeze mai bine decât pandemia naturală, ar trebui să accelereze imunitatea colectivă

Dr. Bossche susține că nicio pandemie nu a durat mai mult de doi ani, nici măcar gripa spaniolă sau gripa porcină. Odată atinsă imunitatea colectivă, reapariția virusului este controlată de sistemul nostru imunitar grație memoriei acestuia privind contactele anterioare cu virusul, spune virologul.

Prin urmare, pentru ca un vaccin să funcționeze mai bine decât pandemia naturală, ar trebui să accelereze imunitatea colectivă.

„Vaccinurile sunt bune, dar implementarea vaccinului pe scară largă în plină pandemie este susceptibilă de a spori evadarea imunitară sau antigenică (abilitatea virusului de a se adpta la presiuni imune). Deoarece niciunul dintre aceste vaccinuri actuale nu previn replicarea/transmiterea variantelor virale. Cu cât folosim mai mult aceste vaccinuri pentru imunizarea persoanelor în mijlocul unei pandemii, cu atât virusul va deveni mai infecțios”, avertizează expertul.

În momentul de față, însă, se întâmplă exact opusul. Vaccinurile nu sunt capabile să prevină răspândirea virusului de către beneficiarii acestora, care sunt expuși tulpinilor emergente extrem de infecțioase – britanică, braziliană, sud-africană. Iar acest lucru împiedică dezvoltarea imunității colective.

Vaccinarea „obligă” la apariţia unor variante mai infecţioase

Exercitarea unei presiuni ridicate asupra imunității organismului fără a preveni replicarea și transmiterea virală este o rețetă perfectă pentru proliferarea unor variante virale selective.

Din păcate, ceea ce observăm acum este și mai îngrijorător. Nici cei care au fost vaccinați complet înainte de expunerea la Covid-19  nu mai controlează replicarea și transmiterea virusului. Acest lucru se datorează faptului că acum se infectează din ce în ce mai mult cu variante mai infecțioase, a căror proteină spike este diferită de cea cuprinsă în vaccin.

Situația aceasta se poate observa în rata de infecții și de morbiditate în țările care au reușit să vaccineze până acum milioane de oameni în doar câteva săptămâni (de exemplu, Marea Britanie, Israel, SUA).

DVM, PhD | Geert Vanden Bossche

Geert Vanden Bossche: „Oamenii pot pierde protecția mediată de vaccin, dar și prețioasa lor imunitate naturală”

Vaccinul stimulează doar anticorpii specifici antigenilor induși artificial și nu celulele naturale ale sistemului imunitar necesare pentru neutralizarea eficientă a coronavirusului. Deci, în opinia expertului, vaccinarea acum ajută la crearea de noi variante și „învață” virusul cu privire la „evadarea imună”.

„Cu creșterea infecțiozității vine o probabilitate crescută de rezistență virală la vaccinuri. Oamenii pot pierde protecția mediată de vaccin, dar și prețioasa lor imunitate naturală. Prin faptul că anticorpii vaccinali depășesc anticorpii naturali.

Nu este o constatare extraordinară, este chiar principiul de bază predat la prima clasă de vaccinologie a unui student. Nu ar trebui să folosiți un vaccin profilactic la populațiile expuse la presiune infecțioasă mare. Ceea ce este cu siguranță cazul acum, deoarece mai multe variante extrem de infecțioase circulă în prezent în multe părți ale lumii.

Pentru a scăpa pe deplin de presiunea imună selectivă exercitată de anticorpii vaccinali, SARSCoV2, un virus extrem de mutabil, are nevoie doar să-și mai adauge câteva mutații în domeniul său de legare a receptorilor”, spune dr. Geert Vanden.

Care sunt alternativele la actualele metode

Factorii de decizie politică în domeniul sănătății vor realiza în cele din urmă că lucrurile merg în direcția greșită. Din păcate, numai atunci consecințele dezastruoase ale campaniilor de vaccinare în masă vor fi înțelese de OMS și de liderii noștri politici.

Prețul pe care va trebui să îl plătim pentru pierderea acestor câteva săptămâni este însă dincolo de ceea ce ne putem imagina, afirmă expertul, care adaugă că utilizarea vaccinurilor profilactice convenționale în campaniile de vaccinare în masă anti-Covid-19 ar trebui să fie stopată imediat.

Alternativele la actualele metode sunt fie lăsarea pandemiei să-și desfășoare cursul natural, fie înlocuirea actualelor vaccinuri profilactice cu vaccinuri diferite de cele convenţionale. Care nu implică agenții obișnuiți, adică celulele B și T, ci celulele NK, susţine virologul.

Vaccinurile actuale anti-covid pot conduce la evadarea imunitară

Dr. Geert Vanden consideră că toate vaccinurile folosite în prezent vizează inducerea de anticorpi specifici proteinei S (S1-RBD). Dar niciunul nu previne replicarea virală dacă anticorpii au o concentrație sau o afinitate prea scăzute.

Nu pot controla replicarea variantelor de SARSCoV 2 mai infecțioase și pot chiar conduce la evadarea imunitară (de exemplu, atunci când subiecții complet vaccinați sunt expuși la noi variante virale).

Cât de sigure și eficiente sunt vaccinurile utilizate în prezent?

„Sunt sigure și eficiente la nivelul individului, dar NU pentru populațiile umane expuse pandemiei Covid-19, pentru că favorizează răspândirea”, susține expertul.

Ce trebuia făcut? Concentrarea pe descoperirea de tratamente antivirale specifice, aplicarea restricțiilor severe și utilarea spitalelor pentru a face față numărului uriaș de bolnavi. Abia când pandemia dă înapoi, se evidențiază o tulpină dominantă și pot intra în acțiune vaccinurile.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.