Gelozia se manifestă diferit în funcţie de sex şi de orientarea sexuală

Gelozia se manifestă diferit în funcţie de sex şi de orientarea sexuală
Gelozia se manifestă diferit în funcţie de sex şi de orientarea sexuală

Cercetătorii de la Universitatea Pnnsylvania au descoperit că reacţiile provocate de gelozie diferă în funcţie de sex şi de orientarea sexuală

Dacă bărbaţii se tem de infidelitatea sexuală deoarece  vor să fie siguri că urmaşii făcuţi de partenera de viaţă sunt ai lor, femeile îşi fac griji cu privire la infidelitatea emoţională.. 

În cazul persoanelor de acelaşi sex care formează un cuplu temerile ţin în principal de aspectele emoţionale ale infidelităţii şi mai rar de cele sexuale.  

În cadrul unui studiu, cercetătorul Cory Scherer şi colegii săi de la Pennsylvania State University Schuylkill au recrutat 134 de bisexuali pe care i-au rugat să completeze un chestionar. Tema chestionarului presupunea ca subiecţii să îşi imagineze că sunt înşelaţi, urmând să afle dacă este vorba de un partener de sex feminin sau masculin. Apoi, pe parcursul chestionarului ei urmau să arate dacă erau mai deranjaţi de aspectele emoţionale sau de cele sexuale ale infidelităţii. Din totalul participanţilor, 48 erau femei bisexuale care aveau ca parteneri bărbaţi, 36 erau femei bisexuale care se vedeau tot cu femei, 27 erau bărbaţi bisexuali care se întâlneau cu femei şi 23 erau bărbaţi bisexuali care formau cupluri cu alte persoane de acelaşi sex cu ei. 

Pe baza răspunsurilor la chestionare s-a constatat că bărbaţii bisexuali care se întâlnesc cu femei erau mult mai stresaţi de infidelitatea sexuală, comparativ cu ceilalţi participanţi la studiu. Dintre bărbaţii bisexuali care formau cupluri cu femei, 49% au declarat că cel mai mult i-au deranja aspectele sexuale ale infidelităţii. Prin comparaţie, doar 16% dintre bărbaţii bisexuali care aveau ca parteneri tot bărbaţi au declarat că sexul i-ar deranja mai mult decât comportamentul emoţional în cazul infidelităţii. 

În schimb, îngrijorările femeilor privitoare la infidelitate nu variau atât de mult în funcţie de sexul partenerului. Dintre femeile care se întâlneau cu bărbaţi, 25% au declarat că ar fi deranjate mai mult de infidelitatea sexuală a partenerului, decât de cea emoţională, în timp ce doar 17% dintre femeile care se întâlneau cu bărbaţi au dat acelaşi răspuns. 

Răspunsurile participanţilor bisexuali susţin ideea conform căreia gelozia a apărut ca urmare a unei ameninţări la adresa reproducerii. Un bărbat care are ca partener de viaţă un alt bărbat nu trebuie să se teamă că va creşte fără ştire copilul altuia, În schimb, un bărbat aflat într-un cuplu cu o femeie nu poate fi sigur că urmaşul este al lui, motiv pentru care el este mai anxios atunci când vine vorba de fidelitatea sexuală. 

 

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook