vineri, august 12, 2022

Odată cu înaintarea în vârstă, este imposibil să nu apară probleme de sănătate, cred cei mai mulţi oameni. Medicii îi contrazic. Cele mai frecvente afecţiuni care apar începând cu vârsta a doua ar putea fi evitate printr-un stil de viaţă corect, susţin specialişti britanici.

Chiar dacă aveţi gene care vă predispun la anumite afecţiuni, puteţi lua unele măsuri care să micşoreze riscul de a vă îmbolnăvi, dar asta înseamnă să vă lăsaţi de fumat, să mâncaţi puţin şi să faceţi sport.
Renunţaţi la fumat şi mâncaţi cumpătat

Te-ar mai interesa: Cum vor fi influențate zodiile de luna plină din 1...

Multe forme de cancer ar putea fi prevenite prin mici schimbări ale stilul de viaţă, făcute din timp. Fumatul provoacă nu doar cancerul de plămâni, ci creşte şi riscul apariţiei cancerului de gură, celui cervical sau a celui de stomac.

Consumul de alcool creşte riscul apariţiei multor tipuri de cancer (de esofag, la stomac ori la ficat). De asemenea, grijulii ar trebui să fie şi femeile care iau anticoncepţionale. Deşi se spune că dozele mici de hormoni nu mai pun probleme, e bine să vă faceţi toate testele care depistează cancerul de sân (mamografia) ori pe cel cervical (Papanicolau).

Te-ar mai interesa: Ce este bine să dăm de pomană de Sfânta Maria Mare...

Medicii mai spun că ferite de aceste tipuri de cancer sunt femeile care nasc devreme, până la 30 de ani, precum şi cele care alăptează. Dacă nu vă încadraţi în această categorie, fiţi prevăzătoare.

Nu în ultimul rând, trebuie să aveţi grijă de dietă. Obişnuiţi-vă să mâncaţi cinci fructe pe zi, pâine din cereale integrale şi o cantitate cât mai mică de grăsimi saturate (se găsesc în mezeluri şi produse fast-food), carne roşie ori produse foarte sărate. Acestea cresc riscul cancerului de stomac, dar şi pe cel al cancerului de colon. Vara profitaţi de verdeţuri şi fructe, iar iarna, supliniţi cu vitaminele din pastile.

Te-ar mai interesa: Cât putem păstra ciorba la frigider și la ce tempe...

Nu doar consumul de alimente sănătoase vă poate feri de boli, ci şi cumpătarea. Mâncaţi puţin, încercaţi să nu luaţi în greutate şi feriţi-vă mai ales de grăsimea din jurul abdomenului. Vă pot ajuta fie şi numai zece abdomene făcute zilnic. Ideal ar fi să faceţi câte 30 minute de mişcare, cel puţin cinci zile pe săptămână.

Atenţie mare la bolile cardiovasculare! Cel mai bun mod de a împiedica grăsimea să se depoziteze pe artere este să opriţi fumatul, să faceţi sport şi să slăbiţi. Chiar şi când pierdeţi între 5% şi 10% din greutate, puteţi reduce riscul de a suferi un infarct. În ceea ce priveşte dieta, vă ajută un regim bogat în peşte.

Te-ar mai interesa: Vedeta lunii SEPTEMBRIE: zodia care va avea noroc ...

Atenţie la pierderile de memorie

Şi împotriva demenţelor puteţi lupta tot prin dietă, prin renunţare la tutun şi prin sport. Pentru a putea menţine creierul sănătos, mizaţi pe fructe, pe legume, nu mâncaţi sărat şi gras. Dintre sporturi, le puteţi încerca pe cele care solicită gândirea (şahul), dar şi pe cele care vă ajută să vă oxigenaţi creierul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private