Sari la conținut

Planta ideală în tulburări endocrine. Este și tonic hepatic, recomandată în multe afecțiuni

Planta cu multiple proprietăți medicinale. Înflorește din iulie până în septembrie și are o acțiune laxativă, antimicrobiană, detoxifiantă, antipiretică, fiind și un real tonic hepatic.

De asemenea, planta este recunoscută ca un excelent tonic  digestiv și un bun expectorant. Nu în ultimul rând, planta poate să fie utilizată sub formă de decoct, sirop, tinctură sau sub formă de cataplasmă. Este de ajutor în crizele biliare, în afecțiuni hepatice, balonare, tulburări endocrine sau pentru detoxifierea tractului gastrointestinal. Și extern poate să fie utilizată mai ales dacă ai conjunctivită sau te lupți cu diferite eczeme.

Cum recunoaștem gențiana:

Gențiana este o plantă de aproximativ 20-60 cm, cu o tulpină dreaptă și cilindrică. Frunzele sunt mari și ovale iar florile sunt de culoare galbenă cu puncte de culoare maro. Gențiana crește în zonele alpine și în pășuni și înflorește între lunile iulie și septembrie. De la plantă se utilizează rizomii și rădăcinile, iar pentru a fi utilizați în  scop medicinal aceștia se usucă.

Iată ce beneficii mai are consumul de gențiană:

  • Combate paraziții intestinali – tinctura de gențiană poate fi folosită atunci când vrei să elimini paraziții intestinali.
  • Ameliorează episoadele de diaree și calmează crampele abdominale.
  • Tratează constipația. Dieta nesănătoasă, sindromul de colon iritabil, hipotiroidismul sunt câteva dintre cauzele care provoacă constipația. Poți diminua constipația dacă bei infuzie de gențiană!
  • Calmează arsurile gastrice. Un nivel ridicat de stres, mâncatul haotic și nesănătos, obezitatea pot duce la apariția arsurilor la stomac. Gențiana ne ajută să calmăm aceste neplăceri.
  • Este foarte bună și pentru ameliorarea crizelor biliare, a bolilor de ficat, combate balonarea.
  • Ajută la recăpătarea poftei de mâncare.
  • Este un adjuvant de nădejde în răceli, guturai sau febră.

Ce contraindicații are:

Gențiana nu este recomandată în timpul sarcinii sau al alăptării, cel puțin fără acordul medicului specialist ginecolog. De asemenea, nu este indicată să se realizeze o cură îndelungată.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel