Din cuprinsul articolului
Unul dintre cele mai vizibile subiecte din campania electorală a lui George Simion a fost ideea construcției a un milion de apartamente, fiecare la prețul de 35.000 de euro. Anul trecut, sute de oameni au stat ore întregi la coadă în centrul Bucureștiului pentru a se înscrie pe o listă care le promitea șansa de a cumpăra o astfel de locuință. Însă, recent, liderul AUR a recunoscut că inițiativa a fost, de fapt, un instrument de promovare.
„A fost forma noastră de marketing, de promovare, de mediatizare a acțiunii. Dacă spuneam ‘case prin ANL la 35.000 de euro’, nimeni nu mai asculta. Așa am spart blocada informațională”, a spus George Simion marți seară, în direct la Digi24.
George Simion, o campanie construită pe așteptări mari
În realitate, promisiunea caselor ieftine a făcut parte dintr-o campanie bine gândită. Impactul emoțional a fost imediat. Mii de români au completat formulare, și-au lăsat datele personale, iar mesajul s-a rostogolit rapid în spațiul online. AUR a urcat în sondaje, iar în prezent, potrivit datelor prezentate chiar de Simion, partidul se află la 42% din intențiile de vot.
„Sunt oameni care nu au înțeles despre ce este vorba și știu că nu le-am făcut vreo propunere că le dau casă. Era vorba despre locuințe accesibile, parte a unui program de guvernare”, a adăugat liderul AUR, precizând că planul rămâne valabil și realizabil, dar în alți termeni.
Ce se ascunde în spatele caselor la 35.000 de euro
Potrivit declarațiilor lui Simion, în programul Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), prețul de construcție al unei locuințe poate ajunge și la 28.000 de euro, atâta timp cât statul oferă gratuit terenul și infrastructura. AUR vrea să aplice același model, dar extins: orașe noi, ridicate de la zero, cu apartamente moderne, infrastructură completă și facilități urbane integrate — de la școli și grădinițe până la malluri și birouri.
Nu e clar însă cine va construi efectiv aceste ansambluri, în ce regim juridic vor funcționa, cum se vor acorda creditele cu dobândă zero și cine va garanta proiectul financiar. Detaliile lipsesc, dar entuziasmul rămâne.
ANL, Prima Casă, Noua Casă – comparații neclare
Deși Simion a menționat programele ANL și Prima Casă ca exemple de locuințe accesibile, realitatea arată diferit. ANL nu mai are același impact ca în anii 2000, iar accesul este restrâns la tineri sub 35 de ani cu venituri mici. În plus, ANL nu oferă locuințele spre vânzare imediată, iar mulți dintre chiriași așteaptă ani întregi fără certitudinea că vor deveni proprietari.
Programul „Noua Casă”, cu garanții de stat pentru credite imobiliare, s-a blocat temporar din cauza plafonului limitat și a prețurilor în creștere. În aceste condiții, promisiunea unor apartamente moderne, la standarde înalte, cu preț fix de 35.000 de euro și credit fără dobândă, pare mai degrabă un exercițiu de imagine decât o strategie deja conturată.
Cum a fost folosită „blocada informațională”
Simion susține că astfel de acțiuni au avut rolul de a atrage atenția asupra AUR, într-un context în care „presa tradițională” ar fi ignorat partidul. „Dacă nu aveam în acești ani formele acestea de promovare prin care să spargem blocada informațională, nu mai eram la 42%”, a spus el la Digi24.
Această afirmație indică o direcție clară: nu proiectul tehnic al caselor a contat, ci mesajul transmis. AUR a mizat pe nemulțumirea socială, lipsa locuințelor accesibile și frustrarea tinerilor care nu reușesc să se desprindă financiar de părinți. Ideea „casei ieftine” a devenit simbolul unei promisiuni generale: că statul poate livra ceva concret, nu doar promisiuni vagi.
Ce rămâne după „marketing”
Pentru cei care s-au înscris pe listele din fața sediului AUR, răspunsul nu e clar. Nu există un plan etapizat, nu se cunosc locațiile viitoarelor cartiere, nu există autorizații sau contracte cu dezvoltatori. Doar o promisiune – reiterată, dar tot promisiune rămâne.
Rămâne întrebarea dacă și când se va materializa ideea în proiecte reale sau dacă va fi lăsată deoparte după alegeri.