marți, martie 28, 2023

Cancerele ORL (urechi, nas, gât) sunt cunoscute și sub denumirea de cancere de cap și gât. Acestea sunt un grup de cancere care afectează organele țesuturilor moi din regiunea capului și gâtului.

Autoritățile afirmă că cancerul nazofaringian (cancerul nasului), cancerul tiroidian și cancerul limfoid (care apare adesea la nivelul gâtului) se află printre cele mai frecvente 10 tipuri de cancer. Cancerul de nas este mai frecvent la bărbați, cancerul tiroidian este mai frecvent la femei, iar cancerele limfoide apar la ambele sexe. Există aproximativ 1 din 100 de șanse de a dezvolta unul dintre aceste tipuri de cancer până la vârsta de 75 de ani.

Te-ar mai interesa: Cinci alimente și suplimente care acționează ca un...

Detaliem cauzele, metodele de prevenție şi opțiunile de tratament alături de oncologul Radu Berceanu.

„Cele mai frecvente sunt cancerele de cavitate orală: faringe și laringe. Ele sunt ca incidență undeva în jur de 7%. Putem spune că este o frecvență medie când le analizăm din totalul cancerelor din țara noastră.

Însă, reprezintă un factor important de suferință pentru populație și este important să fie abordate corect de la început pentru că se pot vindeca. Acest tip de cancere au un impact atât fizic, cât și psihic pentru că oarecum ne mutilează.

Aceste cancere debutează subtil. La început, poți avea mici modificări ale vocii, poți avea probleme la înghițit, disconfort local. La început crezi că sunt cauzate de o eventuală răceală. În timp, prin extensia bolii local, pot apărea sângerări, dificultăți la respirație, umflături în părțile laterale ale gâtului și chiar secreții persistente sau cu miros neplăcut.

Te-ar mai interesa: Cum afectează statul prelungit la birou coloana ve...

Totodată, la anumite tumori, cum sunt tumorile de rinofaringe sau de sinusuri paranazale, durerile de cap pot fi un simptom destul de prevalent și de persistent. Foarte mulți dintre pacienți spun că au avut simptome timp de multe luni înainte de a se adresa unui medic și au ajuns să se adreseze medicului în momentul în care aceste simptome s-au complicat sau au fost presați de familie să se prezinte la medic.

Te-ar mai interesa: TOP 5 ceaiuri cu efect rapid în tratamentul puseur...

Dacă tumora este foarte avansată și este localizată într-o zonă ce afectează laringele, direct sau indirect, poate fi necesară aplicarea unor tratamente care se soldează cu incapacitate totală de a mai vorbi. Există însă speranță pentru că sunt tratamente non-chirurgicale care pot să vindece ca tratamentele chirurgicale, iar acești pacienți își pot păstra vorbirea cu foarte mare probabilitate.

Te-ar mai interesa: Pancreas inflamat: semnele apar în primele zile de...

Igiena orală este extrem de importantă. Trebuie să ne tratăm problemele stomatologice. Când există probleme orale cronice, inflamația produsă de leziunile din sfera stomatologică poate duce la apariția cancerului.

Fumatul este foarte frecvent implicat în apariția tumorilor din sfera ORL. Bineînțeles, trebuie să evităm consumul excesiv şi nu în ultimul rând, e foarte important să avem o igienă orală adecvată.

Te-ar mai interesa: Cum poţi scăpa de riduri fără creme scumpe. Cea ma...


Simptomele cancerele ORL

 • leziuni la nivelul gurii, gâtului
 • modificări ale vocii
 • durere/disconfort în gât, gură, ureche, spatele capului
 • secreții neobișnuite din urechi/cavitatea nazală
 • scăderea auzului
 • umflarea ganglionilor limfatici de la gât
 • dificultate/dureri la înghițire
 • senzație de strângere în gât
 • tuse persistentă
 • mâncărime/arsură la nivelul gurii/gâtului

Virusul HPV este implicat tot mai frecvent în apariția tumorilor din sfera ORL, în special tumori de orofaringe. Deci, când ai o tumoră ORL produsă de papilomavirus, prognosticul tău este mai bun decât atunci când e produsă de fumat sau de altă cauză. Prevenția este foarte importantă. Vaccinarea anti-HPV este absolut foarte eficace pentru a preveni transmiterea acestui virus în populație și ajută foarte mult să scadă riscul de tumori produse de HPV.

Trebuie să înţelegem că prevenţia este prevenție. Cu cât este mai devreme, cu atât este mai bine, deoarece riscul de apariție a tumorilor produse de HPV este proporțional cu riscul de infecție, cu durata infecției, cu cronicizarea infecției. Deci, cu cât putem implementa prevenția pe scară mai largă, cu atât este mai bine.

Dacă ai avut deja infecție timp de 10, 20, 30 de ani, este posibil ca vaccinul să ajute, dar în acest caz beneficiile sunt mai mici comparativ cu situația în care vaccinarea s-a realizat încă din adolescență. În ceea ce priveşte simptomele, acestea sunt aceleași simptome, deoarece ele nu sunt produse de virus, propriu-zis, ci sunt produse de tumori.

Tumorile pot fi vindecate. Asta e mesajul cel mai important. Avem foarte mulți pacienți pe care i-am vindecat de tumorile foarte avansate. Și, bineînțeles, șansa de vindecare este cu atât mai mare cu cât găsești boala într-un stadiu mai mic și cu cât o tratezi mai corect.

Dacă pacientul se adresează de la început, avem cele mai mari șanse să-l vindecăm, chiar dacă este într-un stadiu 3 sau chiar stadiu 4, pentru că tratamentele sunt foarte eficace, avem acces la ele inclusiv la noi în țară și, printr-o abordare multidisciplinară, putem să ajutăm foarte, foarte mult.

În concluzie, să ne lăsăm de fumat, să avem grijă de igienă orală, să ne vaccinăm dacă este cazul și să ne prezentăm la medic la primele simptome.” a spus medicul Radu Berceanu, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Cei mai importanți factorii de risc ai cancerului ORL

 • reducerea fumatului
 • reducerea consumului excesiv de alcool
 • infecțiile HPV
 • igiena orală deficitară

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private