Sari la conținut

Ghid complet. Cine poate purta aparat dentar și ce model ți se potrivește?

dental braces

Aparatele dentare sunt soluții eficiente pentru tratarea și corectarea danturii. Ele te ajută să ai un zâmbet mai frumos și o sănătate orală corectă.

Multă lume își doreste să afle mai multe informații cu privire la ele așa că medicul stomatolog Vivian Șendroiu îți prezintă în ce constă fiecare model de aparat dentar și care este cel mai potrivit pentru tine, în funcție de nevoi, material, preț și design!

Ce fel de aparate dentare există?

Din punct de vedere al mobilității există două feluri de aparate dentare – mobile și fixe. Există multiple diferențe între aceste două, principala fiind că aparatele dentare mobile sunt destinate exclusiv copiilor.

Aparatele dentare mobile se folosesc atunci când pacientul suferă de dentiție mixtă – are atât dinți de lapte cât și definitivi.

Spre deosebire de aparatul dentar fix care tratează doar dinții,  aparatul mobil tratează și oasele maxilarului. O altă diferență între cele două este că aparatul mobil poate fi scos la sfârșitul zilei.

Însă, atenție! Aparatul dentar mobil este eficient doar în perioada purtării și trebuie purtat aproximativ 16 ore pe zi pentru a fi eficient.

Cine poate purta aparat dentar?

Aparatele dentare pot fi purtate atât de către copii cât și de către adulți. În cazul copiilor care au încă dinți din lapte. au nevoie de corectare a oaselor și nu doresc un aparat permanent, se recomanda aparatul dentar mobil.

Pentru adulți și persoanele care nu au o problemă cu un aparat permanent, se recomandă aparatul dentar fix.

La ce vârstă este indicat să începi tratamentul?

Medicii stomatologi au subliniat dintotdeauna importanța unei danturi sănătoase și a dinților drepți. La vârsta de 6-7 ani, micuții trebuie deja să fi trecut prin controlul stomatologic iar la această vârsta doctorul stomatolog poate recomanda instalarea unui aparat dentar.

Aparate dentare din diferite materiale

Aparat dentar metalic

metalic

Este modelul de aparat dentar pe care probabil îl știm cu toții. A fost primul model inventat și este printre cele mai popular dar și printre cele mai eficiente.

Aparatul dentar metalic este cel mai vizibil dintre toate modelele existente însă el poate fi personalizat. Brackeții pot fi realizați în auriu sau argintiu iar elasticele poat fi colorate pentru un design mai atrăgător.

Ca dimensiune este mai mic decât aparatul dentar ceramic și poate fi instalat de către medicul stomatolog într-un timp foarte scurt: aproximativ 60 de minute.

Modelul metalic este ușor de întreținut, este foarte eficient și are cel mai scăzut preț dintre toate modelele. Prețul unui aparat dentar metalic este de 2200 de lei.

Aparatul dentar ceramic

Closeup Beautiful Female Smile with Transparent Ceramic and Metal Braces on Teeth. Orthodontic Treatment.

Este diferit fața de cel metalic prin faptul că brackeții sunt realizați din material ceramic de culoarea dinților și nu din metal. Din acest motiv, el este adesea preferatul celor care doresc un aparat dentar discret dar nu exagerat de scump.

Aparatul dentar ceramic este la fel de eficient ca și cel din metal însă nu la fel de rezistent. În cazul în care unul dintre brackeți cade de pe aparat, acesta va trebui să fie înlocuit.

Din punct de vedere al prețului, aparatul dentar ceramic este puțin mai scump decât cel din metal. Prețul pentru un aparat dentar ceramic este de 3500 de lei.

Aparatul dentar din safir

safir

Aproape invizibil, aparatul dentar din safir este confecționat dintr-un cristal articifial – safirul. Se așează impecabil pe dinți și este foarte discret.

Aparatul dentar din safir nu își modifică proprietățile invizibile pe durata purtării – nu trebuie să îți faci griji că vor acumula bacterii, se vor colora din cauza alimentele sau a băuturilor. Materialul din textură ușoară își garantează că nu îți va crea discomfort și vei uita că îl porți!

Prețul unui aparat dentar din safir este mai ridicat decât al celor precendete. El ajunge la aproximativ 4500 de lei.

Aparat dentar lingual

lingual

Acest tip de aparat dentar este considerat invizibil deoarece se aplică pe spatele dinților. El nu se vede deloc deoarece este lipit de fețele linguale ale dinților.

Aparatele ortodontice linguale funcționează la fel ca cele obișnuite și au aceiași durată de tratament (minim 1 an), singura diferență fiind poziționarea lor.

Datorită caracterului ascuns, acest tip de aparat este recomandat adulților cu vieți sociale deosebit de active sau celor care sunt persoane publice.

Prețul unui aparat dentar lingual este de aproximativ 20.000 de lei, cu mult mai ridicat decât oricare alt model tradițional.

Aparatul dentar lingual 3D si Invisalign

invizibil

Cel mai nou model de aparat dentar este Invisalign – un aparat dentar printat 3D care se aplică pe dinți și corectează dantura pas cu pas, pornind de la poziția inițială până la cea dorită.

Datorită faptului că este transparent, aparatul este și extrem de discret. Nimeni nu își va da seama ca tu îl porți!

Aparatul este compus din aliniatori care efectuează o mișcare controlată menită să îți corecteze dantura. Datorită tehnologiei avansate, aparatul permite doar anumitor dinți să se deplase astfel încât rezultatul final să fie unul armonios.

Prețul unui aparat dentar invizibil Invisalign este de aproximativ 20.000 de lei.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel