Home » Ştiri » Ghidul complet al vaccinării copiilor în Româ...

Ghidul complet al vaccinării copiilor în România

Geta Roman

Din ce în ce mai mulți români refuză să-și vaccineze copiii. Sunt însă alții care își doresc ca pe lângă imunizările cuprinse în schemele obligatorii să le facă micuților și alte vaccinuri, încadrate în categoria opțional. Ce implică refuzul vaccinării explică experți de top

Discuțiile și disputele în jurul vaccinurilor  determină din ce în ce mai mulți părinți să ezite să treacă pe la medicul de familie pentru imunizările incluse în programul național. La fel de adevărat este că scăderi masive ale procentelor de imunizare se înregistrează și în țări din vestul Europei. „Vaccinurile au fost victimele propriului succes. Au eradicat în lume boli precum poliomielita, variola. Părinții nu mai percep riscul, pentru că bolile nu se mai văd în jur”, este explicația pe care o dă fenomenului reprezentantului Organizației Mondiale în România, dr. Victor Olsavszky. În contextual amenințării unui nou virus, Ebola, pentru care oamenii de știință caută disperați un vaccin, discuția despre imunizare devine cu atât mai importantă.
Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, vicepreședintele Societatății Naţionale de Medicina Familiei, răspunde întrebărilor esențiale despre imunizare.

Citește și:

Doctorul zilei: Centrul pentru Supravegherea Bolilor Transmisibile (CSBT) atrage atenția că de la an la an scade numărul de copii imunizați (s-a ajuns la 85% la poliomielită, spre exemplu). Ce-i face pe părinți să refuze imunizările?
– CSBT face afirmații corecte despre scăderea acoperirii vaccinale. În tabelul acoperirii vaccinale ne aflăm în unele cazuri sub limita de siguranță (95%), dar nu suntem încă sub limita de avarie (85%), nici măcar la a treia doză de Polio (88%) la care faceţi referire. Cu toate acestea, raportul OMS spune ceva foarte important: estimarea este bazată pe acoperirea vaccinală raportată de Ministerul Sănătății. Nu există un studiu reprezentativ la nivel național în ultimii cinci ani! OMS  și UNICEF recomandă un studiu înalt calitativ pentru confirmarea nivelurilor raportate de acoperire vaccinală. Altfel spus, nu prea se mai bazează pe raportarea pe cuvânt de onoare.
– Care este schema actuală de imunizare. Ce vaccinări suplimentare se pot face pe lângă cele cuprinse deja în programul național?
– În Schema Națională de Imunizare sunt trecute două vaccinuri, dar, din păcate, nu se fac. Este vorba despre vaccinarea antipneumococică – absolut fundamentală la copiii mici, în contextul în care pneumonia e principala cauză de deces la sugari. Nu se face, pentru că licitația a fost blocată și așa a rămas, iar vaccinarea antiHPV – extrem de importantă, dat fiind că în Romania cancerul de col uterin e prima cauză de deces a femeilor tinere  – nu se face dintr-o gravă lipsă de comunicare: deoarece vaccinul e foarte scump și campania anterioară a fost ratată, statul român a decis să vaccineze doar copiii ai căror părinți solicită acest lucru, dar oare câți părinți au aflat?  După  o asiduă campanie de informare facută cu mijloacele proprii modeste ale SNMF, sunt înregistrate la medicii de familie mii de cereri de vaccinare. Din păcate, aceste cereri nu au fost primite de Direcțiile de Sănătate care, în marea lor majoritate, nu au știut de această procedură.

Citește și:

– Care sunt riscurile scăderii numărului de copii vaccinați?
– Riscurile sunt imense. Scăderea acoperirii vaccinale deschide calea către epidemii, cei nevaccinați fiind primii care sunt afectați de boli grave, care pot produce complicații grave sau chiar decese. Un virus de care nu suntem protejați poate face ravagii. Am văzut alerta de polio după cazurile depistate în Siria, suntem în plină epidemie de Ebola, mai încape îndoială ce ar urma dacă ne scade apărarea față de poliomielită, difterie, tuse convulsivă, tetanos, boli determinate de Haemophilus, hepatita B?