Sari la conținut

Glacomul nu are simptome la început, dar duce la orbire. Oftalmolog: Când pacientul observă semnele, e deja târziu, boala e avansată

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Glaucomul este o afecțiune cronică oftalmologică considerată a doua cauză de orbire ce poate fi prevenită, la nivel mondial. În România sunt aproximativ 140.000 pacienți diagnosticați cu glaucom, conform datelor Societății Române de Glaucom, însă conform statisticilor mondiale, 50% dintre pacienți sunt nediagnosticați.

În cazul pacienților cu glaucom, presiunea intraoculară este crescută (patologic), ceea ce duce în timp la distrugerea nervului optic, responsabil pentru transmiterea informațiilor de la ochi la creier. Pe măsură ce nervul optic se deteriorează, câmpul vizual al pacientului se îngustează, fapt care duce la pierderea treptată a vederii și în final la orbire.

Glaucomul, simptome

,,Glaucomul, spranumit si hoțul tăcut al vederii, este o afecțiune care nu are simptome în perioada de început a bolii. Pe măsură ce afecțiunea avansează, pacientul îşi va desfăşura cu mai multă dificultate activitățile de zi cu zi, va începe să se împiedice sau să se lovească de obiectele din jur. Aceste mici accidente vor trimite pacientul la oftalmolog, însă în acel moment va fi deja târziu, boala fiind într-un stadiu avansat.

Tratament glaucom

Este important de subliniat că glaucomul nu este o boală reversibilă. Odată ce câmpul vizual al pacientului se îngustează, nu se mai poate face nimic pentru a-l readuce la o capacitate de 100%. Tratamentele disponibile astăzi, însă, sunt foarte eficiente în a opri evoluția afecțiunii. De aceea este esențial ca fiecare persoană, cu precădere cele din categoria persoanelor cu risc crescut, să meargă regulat la medic pentru un control oftalmologic”,  a declarat Prof. Dr. Dorin Chiseliță, Preşedintele Societății Române de Glaucom.

Glaucom, cauze și factori de risc

  • Există anumite categorii de persoane care au un risc mai mare de a dezvolta glaucom şi anumiți factori de risc precum:
  • vârsta (în cazul persoanelor peste 60 de ani riscul crește de 6 ori);
  • persoanele peste 45 de ani cu rude de gradul I (părinţi, fraţi, copii) diagnosticate cu glaucom prezintă o creștere de 4-9 ori a riscului;
  • cele care suferă de afecțiuni cardiace sau diabet; persoanele care au presiune intraoculară crescută; cele cu miopie severă;
  • cele care urmează un tratament cronic (prelungit) cu steroizi (sau cortizon) sau persoanele care au suferit un traumatism ocular.

Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global 80 de milioane de pacienți suferă de glaucom, iar această afecțiune este responsabilă pentru 12% dintre cazurile de orbire.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: