duminică, septembrie 19, 2021

Glioblastomul este cea mai agresivă și din păcate, mai des întâlnită formă de tumoră malignă la nivelul creierului. Tumora apare de regulă la adulți, însă uneori este prezentă și la copii.

Specialiștii

de la Național Cancer Institute spun că glioblastomul ocupă 55% din totalul tipurilor de cancer cerebral.

Concret, glioblastomul este o tumoră cerebrală malignă care se dezvoltă din celulele gliale iar cauza de apariției a boli este încă necunoscută. Din păcate, fiind extrem de agresiv acest tip de cancer, tumora crește foarte repede și în numai câteva luni se ajunge la stadiul final. De aceea și prognosticul acestei boli este rezervat, speranța de viață fiind de cel mult un an, un an și câteva luni.

Glioblastomul este de 2 tipuri: primar și secundar. Cel secundar are o evoluție mai lentă

și este mai rar întâlnit.

Cel mai adesea, primul simptom este durerea de cap, durere care apare din pricina creșterii presiunii intracraniene. În stadiile avansate, cu tumori de mari dimensiuni și hipertensiune intracraniană apar și tulburări psihice sau, în stadiile finale, somnolență și comă. Tot din cauza creșterii presiunii intracraniene poate apărea edem papilar cu scăderea vederii. Diagnosticul se stabilește prin consult oftalmologic (examenul fundului de ochi). De asemenea, crizele de epilepsie pot fi un alt simptom al bolii.

Diagnosticul se realizează cu ajutorul rezonanței magnetice

– RMN sau a CT – computer tomograf realizat cu substanță de contrast. Nu există analize de sânge (markeri sanguini) pentru glioblastom.

Tratamentul constă în operație. Practic se va încerca îndepărtarea a cât mai mult din tumoră. De multe ori, apar deficite neurologice precum sunt tulburările de vorbire sau hemipareza. Dar acestea sunt inițial datorate edemului cerebral și sunt reversibile.Ulterior, bolnavul va face radioterapie și chimioterapie. Fiind un tip de cancer extrem de rapid se recomanda ca operația să se realizeze imediat după aflarea diagnosticului.

Ultimele stiri