Sari la conținut

Glioblastomul, cea mai agresivă formă de cancer cerebral

scanare RMN
sorsa foto: arhiva doctorulzilei
a făcut o serie de investigaţii medicale

Glioblastomul este cea mai agresivă și din păcate, mai des întâlnită formă de tumoră malignă la nivelul creierului. Tumora apare de regulă la adulți, însă uneori este prezentă și la copii.

Specialiștii de la Național Cancer Institute spun că glioblastomul ocupă 55% din totalul tipurilor de cancer cerebral.

Concret, glioblastomul este o tumoră cerebrală malignă care se dezvoltă din celulele gliale iar cauza de apariției a boli este încă necunoscută. Din păcate, fiind extrem de agresiv acest tip de cancer, tumora crește foarte repede și în numai câteva luni se ajunge la stadiul final. De aceea și prognosticul acestei boli este rezervat, speranța de viață fiind de cel mult un an, un an și câteva luni.

Glioblastomul este de 2 tipuri: primar și secundar. Cel secundar are o evoluție mai lentă și este mai rar întâlnit.

Cel mai adesea, primul simptom este durerea de cap, durere care apare din pricina creșterii presiunii intracraniene. În stadiile avansate, cu tumori de mari dimensiuni și hipertensiune intracraniană apar și tulburări psihice sau, în stadiile finale, somnolență și comă. Tot din cauza creșterii presiunii intracraniene poate apărea edem papilar cu scăderea vederii. Diagnosticul se stabilește prin consult oftalmologic (examenul fundului de ochi). De asemenea, crizele de epilepsie pot fi un alt simptom al bolii.

Diagnosticul se realizează cu ajutorul rezonanței magnetice – RMN sau a CT – computer tomograf realizat cu substanță de contrast. Nu există analize de sânge (markeri sanguini) pentru glioblastom.

Tratamentul constă în operație. Practic se va încerca îndepărtarea a cât mai mult din tumoră. De multe ori, apar deficite neurologice precum sunt tulburările de vorbire sau hemipareza. Dar acestea sunt inițial datorate edemului cerebral și sunt reversibile.Ulterior, bolnavul va face radioterapie și chimioterapie. Fiind un tip de cancer extrem de rapid se recomanda ca operația să se realizeze imediat după aflarea diagnosticului.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel