miercuri, decembrie 7, 2022

Grăsimile întăresc sistemul imunitar. Grăsimile intră în structura tuturor celulelor și au un rol deosebit de important pentru buna funcționare a sistemului nervos, însă nu se recomandă consumul lor în cantități mari, a afirmat dr. Ciprian Constantin, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.

Potrivit medicului, grăsimile întăresc sistemul imunitar și contribuie la absorbția vitaminelor A, D, E și K.

Te-ar mai interesa: Cât de des trebuie schimbată lenjeria intimă și cu...

„Au rol energetic important, rol în producția unor hormoni, dar acest lucru nu justifică consumul lor în cantități mari sau, mai exact, ca parte a unei diete cu un echilibru precar, cu dominantă lipidică”, a precizat dr. Constantin.

Potrivit recomandărilor organizațiilor internaționale de nutriție și sănătate, grăsimile ar trebui să reprezinte aproximativ 30% din alimentația noastră zilnică. Din totalul de grăsimi consumate, două treimi ar trebui să fie nesaturate și ar trebui să se regăsească între ele și cele esențiale de tipul Omega 3 și Omega 6, în timp ce grăsimile saturate nu ar trebui să depășească restul de o treime.

Te-ar mai interesa: Monica Pop a răbufnit după ce s-a comentat despre ...

Grăsimile întăresc sistemul imunitar

„Sunt recomandate aceste grăsimi saturate mai ales pentru procesul de prăjire, unde — având un punct de fumegare mai înalt (la o temperatura mai înaltă) — siguranța pentru organism este importantă, deoarece în timpul acestui proces gastronomic are loc apariția grăsimilor trans, foarte nocive pentru organism. Acestea sunt generate mai ales atunci când sunt folosite grăsimi nesaturate (de măsline, mai ales folosit greșit) în procesul de prăjire”, a arătat medicul.

Te-ar mai interesa: O dietă vegană îți poate provoca migrene? Un nou s...

Ciprian Constantin a precizat că alimentația, atât la copii, cât și la adulți, ar trebui să fie echilibrată și să conțină toate grupele de nutrienți (carbohidrați, proteine, grăsimi). Totodată, ar fi foarte important să se asocieze și cu un stil de viață activ — să se facă mișcare cu regularitate.

„Grăsimile sunt foarte importante în alimentația copiilor, din nou cu accent pe grăsimile esențiale Omega 3 și Omega 6 care sunt implicate în dezvoltarea și funcționarea creierului, a vederii, în creșterea în înălțime și în multe alte procese și funcții ale organismului. La copii nu se recomandă alimente degresate (chiar în cazurile de obezitate — din ce în ce mai frecvente la copii și în țara noastră, din păcate, — unde în continuare trebuie să avem un aport suficient de grăsimi și mai ales de grăsimi Omega 3 și 6), controlând aportul total caloric și distribuția nutrienților, dar și prezența efortului fizic în viața copiilor”, a explicat medicul nutriționist.

Te-ar mai interesa: RUNE 7 decembrie. Noroc pe toate planurile pentru ...

În opinia acestuia, pentru adulți, se poate merge pe un consum moderat de grăsimi, ținându-se cont de calitatea acestora, iar situațiile celor care suferă de anumite afecțiuni — de la obezitate, la boli cardiovasculare sau diabet — sunt considerate cazuri particulare și se analizează separat.

Ciprian Constantin a spus că nu există diete minune pentru a slăbi imediat, iar excesele de orice fel, pe termen lung, ne afectează serios sănătatea.

Te-ar mai interesa: Alertă la Palat! Regele Charles a apărut în public...

„Noțiunea de grăsimi bune/grăsimi rele pare din ce în ce mai perimată, deoarece și grăsimile bune, consumate în cantitate mare, se transformă în grăsimi rele. Grăsimile rele, pe de altă parte, ar trebui să fie parte dintr-o alimentație echilibrată, bine gândită, pentru a putea fi parte a unui stil de viață sanogen. În anii trecuți prin grăsimi bune se înțelegeau grăsimi nesaturate, grăsimi esențiale (Omega 3, Omega 6); prin grăsimi rele se înțeleg grăsimi trans, grăsimi saturate. Un rol cu adevărat nociv s-a demonstrat pentru grăsimile trans, cel puțin până acum, recomandându-se ca acestea să fie cât mai puțin prezente în alimentație”, a declarat dr. Ciprian Constantin.

Grăsimi bune vs grăsimi rele

El a precizat că sursele de grăsimi bune și grăsimi esențiale Omega 3 și Omega 6 sunt în primul rând cele vegetale: fructele oleaginoase (nucile, alunele, migdalele, fisticul — toate consumate crude), uleiurile vegetale (de rapiță, de in, de floarea soarelui, de măsline), produsele de bună calitate pe baza uleiurilor, peștele gras (macroul, somonul).

„Grăsimile rele au în general origine animală — de exemplu carnea de porc și cea de oaie, grăsimile de tip seu, untură, slănină — și ar trebui să le consumăm doar rareori. Aceste grăsimi rele de origine animală au în componență grăsimi saturate — nu atât de rele pentru organism, dacă sunt consumate conform recomandărilor—, dar și grăsimi trans, pentru care s-a demonstrat clar asocierea cu ateroscleroză (boala de îmbătrânire prematură a vaselor de sânge)”, a afirmat doctorul.

Medicul nutriționist a arătat că ziua se poate începe cu un sandwich cu o felie de pâine integrală unsă cu o sursă de grăsimi vegetale (roșii cu ulei de măsline), la care se poate adăuga o felie de somon, o frunză de salată verde și puțină lămâie, la prânz se poate servi o friptură din carne slabă cu legume preparate la abur — pește, la care se adăugă puțin unt și eventual puțin orez, iar seara — o salată de crudități cu ulei de rapiță sau de in, care are un aport mare de Omega 3, simplă sau ca și garnitură (în funcție de activitatea desfășurată de-a lungul zilei).

Între mese — ca și gustări — fructele proaspete, de sezon, dar și nucile, migdalele și celelalte semințe reprezintă o alegere hrănitoare. „Atenție că grăsimile, fie bune, fie rele, tot 9kcal/g au și contează cantitatea acestora în alimentație, nu numai calitatea lor”, a atenționat Ciprian Constantin.

În opinia medicului, un consum dezechilibrat de grăsimi, raportat la ceilalți constituenți ai dietei, poate duce la dislipidemie, o boală perfidă, care se face prezentă la o vârstă relativ tânără prin apariția unui infarct (28-35 ani), a bolii arteriale periferice, obezitate, etc.

„Bolile inimii reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, iar 80% dintre aceste afecțiuni ar putea fi evitate cu un stil de viață echilibrat. Cred așadar că ar trebui să fim cu toții mai atenți la alimentația noastră și la prezența efortului fizic în viața noastră”, a subliniat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private