Sari la conținut

Mergi în weekend la grătar? 5 sfaturi ca să nu faci cancer din cauza modului în care pregătești carnea

Tipul de carne, perioada de marinare, dar și modul de gătire pot transforma o masă delicioasă într-o adevărată bombă cu ceas pentru sănătate. Experții ne sfătuiesc cum să pregătim friptura pe grătar, ca să nu ne îmbolnăvim de una dintre cele mai grave forme de cancer.

„Studiile arată că dietele bogate în carne roșie sau procesată cresc riscul cancerului de colon” explică Alice Bender, nutriționist la Institutul American pentru Cercetarea Cancerului. Pericolul de îmbolnăvire poate fi evitat urmând cinci pași simpli.

1. Alegeți cu grijă tipul de carne pe care urmează să-l frigi pe grătar. Vita, porcul sau mielul, arată cele mai recente descoperiri, sunt principalii responsabili de creșterea riscului de a face cancer de colon, la fel și tipurile de carne procesată, precum crenvurștii. Bender ne sfătuiește să folosim carne albă, precum pui sau pește, dar condimentată cu tot soiul de ierburi și sosuri, pentru a nu duce lipsă de savoare.

2. Marinați friptura suficient timp. Carnea lăsată la pătruns circa jumătate de oră, arată specialistul în nutriție, încetinește formarea compușilor organici declanșatori de cancer, care se formează în timpul gătitului la temperaturi înalte. Cea mai simplă marinadă este un mixt compus din oțet, ierburi uscate, condimente și suc de lămâie sau vin.

3. Alte substanțe periculoase din carnea făcută pe grătar sunt și hidrocarburile aromatice, formate din cauza fumului. Pentru a evita formarea lor trebuie redus timpul de preparare, mutând carnea pe jumătate făcută  pe aragaz sau în cuptor.

4. Reduceți flacăra. Veți avita astfel ca grăsime și sucurile din carne să ajungă în foc. Nu uitați să tăiați înainte de a servi friptura orice bucată arsă.

5. Includeți în meniu și legume sau fructe anti-cancerigene, precum felii groase de ceapă, dovlecei, vinete, porumb sau ardei roșii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel