miercuri, octombrie 28, 2020

Daniela Șerb

Pentru sezonul gripal care este în plină desfășurare, Organizația Mondială a Sănătații are o recomandare fermă pentru gravide: vaccinați-vă! Recomandarea este susținută atât de potențialul sever al îmbolnăvirii la gravide, cât și de necesitatea protejării antigripale a sugarului (<6 luni).

„În Statele Unite și Canada recomandarea pentru vaccinarea antigripală a gravidelor este universală. Dacă până în 2009, în România erau vaccinate doar gravidele aflate la risc, este important ca acum să conștientizăm faptul că vaccinarea antigripală este indicată tuturor gravidelor, vaccinul asigurându-le protecția în fața gripei nu doar lor, ci și a nou-născutului”, a declarat conf. Dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecțioase la Institutul „Prof. dr. Matei Balș”, în cadrul Forumulul „Stop Gripa”.

Citește și:

Aceeași idee o susține  și medicul microbiolog Viorel Alexandrescu, care ține să combată zvorurile care circulă pe marginea imunizării antigripale a grupelor la risc „Am auzit tot soiul de prostii legate de vaccinul antigripal. Ba că duce la modificări genetice ale fătului, ba că este apă chioară”, exemplifică medicul Viorel Alexandrescu.

Vaccinare pe tot parcursul sarcinii

Medicii susțin că femeile însărcinate nu au niciun risc în cazul imunizării, dimpotrivă: „Vaccinurile administrate gravidelor conțin viruși inactivi care nu dau boala. Imunizarea se poate face pe tot timpul sarcinii. Gravidele trebuie să știe că efectele gripei se manifestă și asupra lor și asupra fătului și pot duce la avort, naștere prematură, copii subponderali sau născuți morți sau, mai grav, poate muri gravida”.

Citește și:

De altfel, în timpul pandemiei cu virus A/H1N1, virus care e încă în circulație, multe dintre victime au fost gravide aflate în ultimul trimestru de sarcină.

„Ar mai trebui spus că după două săptămâni de la vaccinarea antigripală poți contacta o infecție respiratorie dată de alte virusuri paragripale, corona, adeno sau guturai care seamănă cu gripa și care pot fi severe. Dar nu sunt gripă! Vaccinul antigripal te protejează numai împotriva virusului gripal, nu și împotriva altor virusuri”, ține să mai atenționeze specialistul.

Citește și:

El mai recomandă persoanelor care sunt în grupele de risc să încerce să își facă pe cont propriu vaccinul, dacă nu îl primesc prin medicii de familie în cadrul programului anual demarat de Ministerul Sănătății.

 

 

Parteneri--