Sari la conținut

Greșeala zilnică pe care o faci iarna și duce la infarct. Ciuhodaru: Nu neglijați aceste simptome!

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Medicul Tudor Ciuhodaru

Din cuprinsul articolului

Frigul si inima – Venirea unor temperaturi mai scazute poate pune probleme sau complicatii semnificative persoanelor in varsta, in special celor cu boli de inima. Deoarece este principala cauză de deces la nivel mondial, persoanele cu risc ridicat, în special, ar trebui să ia măsuri de precauție atunci când temperaturile scad.

Știați că iarna poate crește riscul de probleme cardiace?

Studiile arată că americanii au cu până la 30% mai multe șanse de a avea un atac de cord în cele mai reci luni ale iernii decât în ​​cele mai calde luni ale anului. Chiar și persoanele cu sănătate bună sunt expuse riscului.

Mai jos vom explica de ce unii numesc iarna „sezonul atacului de cord” și ce putem face pentru a reduce riscurile.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență la Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași, a explicat pentru DCMEDICAL la ce riscuri ne expunem atunci când afară este foarte frig.

”Poți face infarct. Astea sunt riscurile frigului. Efortul fizic făcut pe frig, riscul de infarct crește cu 2% pentru fiecare scădere a temperaturii sub 0 grade. Un grad Celsius sub 0, înseamnă 2%. Crește major riscul de infarct. În special, vorbim despre bărbați, indiferent de vârstă care dimineața se duc la zăpadă, în general, neantrenați din punct de vedere fizic și care nu își evaluează corect rezistența și pacienți care au afecțiuni cardiovasculare”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate pentru DC Medical.

Atenție la simptome

”Nu trebuie neglijate trei categorii de simptome:

– pe lângă durerea precordială clasică, gheară care se duce în umărul stâng, în brațul stâng

– simptomele digestive: greață, vărsături, dureri epigastrice. Pot fi semne ale unui infarct inferior și pot fi puse pe seama a ceea ce au mâncat seara

– osteorarticulare și respiratorii, adică dureri cervicale, de spate, de gât, respirație sacadată, transpirație abundentă, senzație de amețeli. Pot fi semne de infarct. Nu neglijați aceste simptome.

Frigul, umezeala și vântul fac ca temperaturile resimțite de organism să fie mai mici decât cele pe care le indică termometrul”, a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

Cum combatem frigul

”De fiecare dată este necesar să avem îmbrăcăminte groasă, impermeabilă care să acopere zonele prin care pierdem căldura, adică față, cap, mâini. Mănușile cele mai faine sunt cele de pe vremea bunicii, cele cu un singur deget. Trebuie încălțăminte care să nu jeneze, să fie impermeabilă. Nu stați cu haine ude când e frig, cu atât mai mult când bate vântul. Degerăturile se instalează cu ușurință.

Riscurile efortului fizic depus în frig, în primele ore ale dimineții este crescut. Crește riscul de a face infarct.

Dacă nu vă presează nimic, evitați primele ore ale dimineții și seara când este foarte frig”, a mai precizat dr. Tudor Ciuhodaru.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: