joi, iunie 1, 2023

Metodele „băbeşti” de contracepţie sunt o loterie: eficienţa lor ţine de noroc: spălăturile nu elimină spermatozoizii, iar metoda calendarului e valabilă doar în cazul ciclului regulat.

1. Spălăturile previn sarcinile nedorite

FALS. Este un mit care nu vrea să dispară. „În timpuri străvechi, multă lume avea o sticluţă de oţet pe chiuveta din baie, pentru spălături după contactul sexual. Odată cu trecerea timpului, s-au schimbat şi miturile spălăturilor: s-a răspândit zvonul că o spălătură eficientă ar fi cea cu Coca-Cola”, explică dr. Ruth Westheimer, în cartea „Enciclopedia sexului”. Medicii spun însă că spălăturile nu sunt o metodă de contracepţie eficientă, pentru că riscaţi „să împingeţi” şi mai mult spermatozoizii spre ovul.

Te-ar mai interesa: Află cele 5 reguli care te ajută să slăbești fără ...

2. O femeie nu poate rămâne însărcinată dacă nu are orgasm

FALS. „Este adevărat că orgasmul poate favoriza sarcina, întrucât contracţiile vaginale determină colul uterin să se scufunde în rezerva de spermă în vagin, însă o femeie poate să rămână gravidă şi fără să aibă orgasm”, explică dr. Ciprian Pop, medic ginecolog-obstetrician.

3. Raporturile sexuale în timpul menstruaţiei sunt sigure

FALS. Contactul sexual în timpul menstruaţiei este relativ mai sigur decât în alte momente, dar nu toate femeile au un ciclu atât de regulat, astfel încât în timpul menstruaţiei să nu apară niciun ovul. „Oricum, actele sexuale în timpul menstruaţiei nu se recomandă, pentru că există risc de infecţii”, adaugă medicul.

Te-ar mai interesa: Ai peste 50 de ani? Căsătoria poate preveni diabet...

4. Metoda calendarului

RELATIV.
Această metodă funcţionează doar dacă femeia are un ciclu regulat de 28 de zile. Ceea ce este relativ sigur despre ciclul menstrual este că din ziua în care are loc ovulaţia până la apariţia ciclului menstrual trec aproximativ 14 zile. Intervalul în care poţi rămâne însărcinată este între ziua a 9-a şi ziua a 16-a (4-5 zile înainte e ovulaţia şi 1-2 zile după ovulaţie). Vestea proastă este că la unele femei pot exista variaţii hormonale, care dau peste cap „socoteala”.
5. Metoda coitus interruptus

Te-ar mai interesa: Alimente care ajută la prevenirea cheagurilor și a...

REALTIV. Chiar înainte de ejaculare, glanda eliberează câteva picături de fluid în vârful penisului aflat în erecţie, iar acest lichid acţionează ca un lubrifiant pentru milioanele de spermatozoizi care se eliberează ulterior Însă, şi acest lichid conţine câteva mii de spermatozoizi, unul singur fiind suficient pentru fertilizarea unui ovul. „Dacă bărbatul reuşeşte sau nu să se retragă şi să ejaculeze în afara vaginului este irelevant. Totuşi, metoda poate să funcţioneze la fel de bine ani de zile fără ca partenerii să aibă neapărat probleme de fertilitate. În timp, însă poate să provoace tulburări psihice bărbaţilor care se abţin”, explică medicul ginecolog Ciprian Pop.

Te-ar mai interesa: Simptome de accident vascular cerebral. Nu ignora ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private