Sari la conținut

Greutatea la naștere a bebelușului poate indica riscul de demență al mamei, spun oamenii de știință

Nastere prematura
sursa foto: arhiva doctorulzilei
bebeluși născuți prematur

Greutatea unui nou-născut poate fi legată de riscul mamei de demență mai târziu în viață, sugerează un studiu. Cercetătorii de la Harvard T.H. Școala Chan de Sănătate Publică din Boston au descoperit că femeile ai căror copii cântăresc mai puțin de 2,5 kilograme la naștere pot avea mai multe șanse de a avea probleme de memorie.

Deși studiul nu sugerează și nu dovedește că nașterea unui copil cu o greutate mică la naștere cauzează o cogniție slabă mai târziu în viață, arată că există o asociere. 

„Cercetări anterioare au arătat că persoanele care au avut o naștere cu greutate mică la naștere au un risc mai mare de boli cardiovasculare și hipertensiune arterială.

Studiul nostru a descoperit că antecedentele de a avea un copil cu o greutate mică la naștere poate fi, de asemenea, un marker al unei cogniții mai slabe mai târziu în viață”, a declarat autorul studiului Diana C. Soria-Contreras, de la Harvard Medical School.

Greutatea unui nou-născut poate fi legată de riscul mamei de demență

Pentru acest studiu, publicat în revista Neurology, 15.323 de femei cu vârsta medie de 62 de ani au fost rugate să finalizeze o serie de teste de gândire și memorie. Toate participantele au născut cel puțin o dată. Femeile au fost, de asemenea, rugate să completeze un sondaj despre sarcinile lor, inclusiv orice complicații, rezultate la naștere și alte informații.

Din grup, 1.224 au dat naștere unui copil cu o greutate mică la naștere, care a fost definită ca fiind mai mică de 2,5 kilograme pentru sarcinile cu o durată mai mare de 20 de săptămâni. De asemenea, au finalizat o serie de teste de gândire și memorie.

Apoi, echipa a examinat scorurile testelor, precum și capacitatea participantelor de a răspunde rapid și precis la o situație. Cele cu scoruri mai mari aveau memorie și abilități de gândire mai bune.

Legătura dintre funcția cognitivă și greutatea mică la naștere

În general, au descoperit cercetătorii, impactul asupra memoriei și capacității de gândire a fost echivalent cu unul până la doi ani de îmbătrânire pentru persoanele care au dat naștere unui copil cu greutate mică la naștere. Constatările au arătat, de asemenea, că nașterile multiple cu greutate mică la naștere au scăzut scorurile participanților.

Cercetătorii au luat în considerare factorii care pot afecta greutatea la naștere și funcția cognitivă, inclusiv vârsta participantei, dacă au fumat și dacă au avut hipertensiune arterială.

Cu toate acestea, nu se știe de ce poate exista legătura dintre funcția cognitivă și greutatea mică la naștere. Cercetările anterioare au sugerat că factorii prenatali, cum ar fi stresul matern, infecțiile și dieta, pot afecta dezvoltarea creierului fetal și pot influența riscul de demență mai târziu în viață.

„Nu există cercetări suficiente pentru a înțelege pe deplin mecanismele din spatele acestor asocieri sau pentru a determina dacă sunt implicați factori genetici. Un posibil mecanism despre care speculăm este prezența factorilor vasculari la mamă.

De exemplu, capacitatea maternă suboptimă de a dezvolta noi vase de sânge ar putea duce la afectarea creșterii fetale și ar putea avea implicații pentru funcția cognitivă pe termen lung. Acesta este doar un mecanism potențial. Vom continua să lucrăm pentru a înțelege mai bine aceste asociații”, a declarat Soria-Contreras a declarat pentru Newsweek.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel